AMSTEL
Zo'n tien jaar geleden bedacht
Franck Evers samen met horeca-
trainer Eric Siebenheller een plan
om de professionaliteit van de
Nederlandse horecamedewerkers
te vergroten. Zij klopten daarmee
bij Heineken aan, waar de zojuist
opgerichte afdeling Trade Marketing het idee
omarmde. Inmiddels is het plan uitgegroeid tot
een allesomvattend kwaliteitsprogramma dat de
hele wereld over gaat. "Internationaal gezien ligt
de focus bij Fieineken op tapbier," weet hij. "In veel
landen is de marktpotentie groot, maar is er wat
tappen betreft weinig kennis aanwezig. Vandaar
dat we met Goed Getapt nu ook de grens over
gaan."
ALLES GROTER
De afgelopen twee jaar is Franck op die manier in
25 landen geweest. In sommige landen doet hij
ervaringen en ideeën op die hij elders weer kan
toepassen. "In Ierland merkten we bijvoorbeeld
dat het slim is om top-down te werken: als de baas
snapt datje door het programma meer bier ver
koopt, snappen de medewerkers het ook," vertelt
hij. "Daarom beginnen we ook in andere landen
vaak met het trainen van de eigenaren of onder
nemers, daarna het barpersoneel en vervolgens
de rest van de medewerkers." Recentelijk gaf
Franck ook tapcursussen aan horecamedewerkers
in de USA. Goed Getapt heet daar Passion for Beer.
Ook Los Angeles werd aangedaan (zie foto's).
Franck verzorde het tappen, Heineken brouw
meesters Eef Stiekema en Jeroen van der Sluis
namen het proefgedeelte op zich. "Alles moest
groter dan we gewend waren," heeft hij ervaren.
"In Ierland hebben we bijvoorbeeld 30 tot 40 deel
nemers per tapcursus, maar in Amerika waren
dat er 350."
HUMOR
Zo'n masterclass bestaat uit het geven van infor
matie over het brouwproces, een onderdeel
'Tasting Describing' en Francks deel: het tappen
zelf. "In een interactieve presentatie met veel
humor laat ik zien dat goed tappen niet moeilijk is,
maar datje wel een bepaald ritueel moet volgen
voor een goed resultaat," legt hij uit. "Normaal
gesproken laten we daarna de cursisten één voor
één een paar biertjes tappen, maar de groepen in
Heineken nl magazine 17