'WE LOPEN VOOR DE
TROEPEN UIT
Verder worden aan horeca en retail energiezuinige tap-
koelinstallaties geleverd en staat ook de promotie van
verantwoord alcoholgebruik hoog op de sociale agenda.
"We gaan nog dit jaar de don't drink drive-gedachte
op een nieuwe manier neerzetten," zegt eventmanager
Rodney Hensen. "Idee is om op evenementen een paar
echte autowrakken neer te zetten. Een beetje opvallend
ja, we willen dat de boodschap overkomt."
INTEGERE ONDERNEMING
Michael kan het belang van het nieuwe duurzaamheids
programma niet genoeg benadrukken. "We maken een
prachtig product waaraan veel mensen plezier beleven.
Maar een onderneming als Heineken wordt terecht
kritisch gevolgd. Consumenten, overheid, milieuorga
nisaties, maar ook onze eigen medewerkers - iedereen
verlangt van ons dat we oog hebben voor het klimaat,
zuinig met grondstoffen omgaan en begaan zijn met
mens en maatschappij. Dat zit allemaal in ons nieuwe
programma. Het versterkt onze positie als integere
onderneming."
"Genoeg reden dus voor elke Heineken-medewerker
om zijn of haar steentje bij te dragen," zegt Vera Zand
bergen, die Brewing a Better Future internationaal
coördineert. "Dat kan in elke functie. Op kantoor doe je
aan het eind van de dag computer, licht en verwarming
uit. Het zijn misschien kleine dingen, maar het scheelt
enorm veel energie als iedereen dat consequent doet."
VRIJWILLIGERSWERK
Vera werkt momenteel ook mee aan een programma
voor vrijwilligerswerk. "Vorig jaar hadden we een
pilot op het hoofdkantoor. Medewerkers hielpen mee
met het opknappen van een verzorgingshuis of gingen
een dagje uit met ouderen. We onderzoeken nu of
mensen dit soort acties willen of liever vrijwilligers
werk doen dat bij hun specialisatie past. Iemand met
financiële kennis zou bijvoorbeeld een jongere kun
nen helpen met het opzetten van een eigen zaak, of de
financiële huishouding van een stichting op orde kun
nen brengen." Ze merkt tot haar plezier dat BaBF nu,
na dik een jaar, begint te leven in de organisatie. "Als
ik ergens een presentatie geef, zie ik hoe enthousiast
mensen zijn. Het begin is er, maar we zijn er nog lang
niet. Ik ben pas tevreden als ik zelf niet meer nodig
ben. Als de aandacht voor duurzaamheid niet meer
afhankelijk is van een programma, maar onderdeel
is van het DNA van elke Heineken-medewerker."
6 Heineken nl special
MAARTEN BAKKER, MANAGER
DUURZAAMHEID HEINEKEN
NEDERLAND (GROENE COMMERCIE)
"Je moet vooruitstrevend en innova
tief zijn om de groenste brouwer van
de wereld te worden. De eerste forse uitdaging binnen
Groene Commercie ligt er al, namelijk om alle koel- en
tapinstallaties in de markt te vervangen door energie
zuinige varianten. Dat wordt een megaoperatie. Momen
teel sleutelen onze leveranciers nog druk aan die nieuwe
installaties." (Zie ook bladzijde 12.)
AMBITIE? "Alleen roepen datje de groenste brouwer ter
wereld wilt worden, is niet genoeg. We moeten ook laten
zien aan klanten hoe we dit in 2020 gaan bereiken. Nog
beter is om ze er actief bij te betrekken. Het zal daarom
vaker gespreksonderwerp zijn met horeca en retail.
Werk aan de winkel dus."
van de invloed
van onze mer
ken en onder
neming op het
klimaat.
van onze
mensen en de
gemeenschap
pen waar we
werken.
aan de rol van
bier in onze
maatschappij.