'Wat kan er béter, dat
willen we te weten komen
Den Bosch en bij Vrumona. STOP staat voor Safety
Training Observation Programme. "We werken veilig,
of we doen het niet. En daar hebben we iedereen elke
dag voor nodig. We moeten allemaal op ons eigen
gedrag letten, maar ook op dat van onze collega's.
Laatst zag ik dat iemand een ander aansprak op een
onveilige handeling, omdat zo kort geleden een onge
val was ontstaan. De persoon in kwestie handelde uit
routine, maar was blij met de tip." Overigens ligt hier
een schone taak voor het management. Bij een mel
ding van een gevaarlijke situatie moet er prioriteit
worden gegeven aan de opvolging. "Een onveilige trap
moet meteen worden vervangen. We hebben het over
onze vingers, onze tenen, ja, zelfs ons leven. Werken
in de industrie kan nu eenmaal levensgevaarlijk zijn."
Observatiebril
ledereen gaat iets van de STOP-methode merken.
"Je leert op een andere manier naar je werk te kijken.
Leidinggevenden gaan ook, na een speciale training,
korte observaties uitvoeren op de werkvloer. Zij zet
ten dan hun dagelijkse bril af en hun observatiebril
op. Gedurende vijf minuten observeren en intervie
wen zij een operator, puur over de veiligheid. Welke
gevaren komt hij of zij tegen? En wat kan er beter?
Tijdens de pilot in Zoeterwoude hebben honderd
mensen zo'n observatie al aan den lijve ondervonden
en ook bij Brand is deze aanpak inmiddels bekend.
De uitkomsten van deze sessies worden geïnventari-
af
PETER VAN BESOUW, BROUWERIJMANAGER BRAND EN PILAARLEIDER SAFETY
'VEILIG WERKEN DOEN WIJ SAMEN'
Op vrijdag 29 oktober werd op de brouwerij in Zoe
terwoude een Veiligheidsochtend gehouden. Ruim
650 medewerkers van Heineken en van leveranciers
volgden workshops met als thema 'Veilig werken
doen wij samen'. Aanleiding was het te hoge aantal
ongevallen (20) dit jaar. De deelnemers bekeken
onder meer een film waarin ongevallen van de afge
lopen tien jaar werden behandeld. Verder werden
ook speloefeningen gedaan. Aan het einde van de
ochtend is het Veiligheidsstatement Heineken Zoe
terwoude gepresenteerd. Kort samengevat luidt die:
Als ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt met
betrekking tot veilig werken - van bedrijfsleiding tot
operator, teamleider en onderhoudsmonteur - dan
komen we samen tot een veiligere werkomgeving.
seerd. Daarna zal worden gezocht naar verbeterin
gen: moeten we technische zaken veranderen, of ligt
het aan de procedures, de veiligheidsinstructies of de
communicatie? Belangrijk daarbij is het dat de obser
vaties anoniem zijn. Alles kan en mag gezegd worden,
zodat we er met z'n allen zoveel mogelijk van leren."
Géén uitbranders
Belangrijk om te weten is verder dat de STOP-methode
veiligheid op een positieve manier benadert. Anders
gezegd, als er een near-miss of ongeval plaatsvindt,
wordt aangemoedigd hier melding van te maken. Uit
branders of disciplinaire maatregelen zijn uit den
boze. "Fouten maken is menselijk, en fouten zijn er om
van te leren. Hoe meer informatie er boven tafel komt,
hoe beter het is. Gelukkig gebeurt dit nu al, althans, zo
ervaren we dat wel."
De verwachtingen van de STOP-methode zijn hoogge
spannen. Peter: "Ik heb zelf een aantal observaties in
Zoeterwoude gedaan aan lijn 7 en 8. Ik was blij verrast
met de open houding en het enthousiasme. Alles
kreeg ik te horen, goed én fout. Het viel me trouwens
op hoe hoog het veiligheidsbewustzijn al was. Ik vond
elk interview een eye-opener. Een stimulans ook voor
mijzelf, als brouwerijmanager, omdat er nog veel te
verbeteren is. Het moet beter, en het kan beter, net
zolang totdat we 100% veilig werken. En daarna ook
natuurlijk, om het zo te houden."
16 Heineken nl magazine