'Wat kan er béter, dat willen we te weten komen Den Bosch en bij Vrumona. STOP staat voor Safety Training Observation Programme. "We werken veilig, of we doen het niet. En daar hebben we iedereen elke dag voor nodig. We moeten allemaal op ons eigen gedrag letten, maar ook op dat van onze collega's. Laatst zag ik dat iemand een ander aansprak op een onveilige handeling, omdat zo kort geleden een onge val was ontstaan. De persoon in kwestie handelde uit routine, maar was blij met de tip." Overigens ligt hier een schone taak voor het management. Bij een mel ding van een gevaarlijke situatie moet er prioriteit worden gegeven aan de opvolging. "Een onveilige trap moet meteen worden vervangen. We hebben het over onze vingers, onze tenen, ja, zelfs ons leven. Werken in de industrie kan nu eenmaal levensgevaarlijk zijn." Observatiebril ledereen gaat iets van de STOP-methode merken. "Je leert op een andere manier naar je werk te kijken. Leidinggevenden gaan ook, na een speciale training, korte observaties uitvoeren op de werkvloer. Zij zet ten dan hun dagelijkse bril af en hun observatiebril op. Gedurende vijf minuten observeren en intervie wen zij een operator, puur over de veiligheid. Welke gevaren komt hij of zij tegen? En wat kan er beter? Tijdens de pilot in Zoeterwoude hebben honderd mensen zo'n observatie al aan den lijve ondervonden en ook bij Brand is deze aanpak inmiddels bekend. De uitkomsten van deze sessies worden geïnventari- af PETER VAN BESOUW, BROUWERIJMANAGER BRAND EN PILAARLEIDER SAFETY 'VEILIG WERKEN DOEN WIJ SAMEN' Op vrijdag 29 oktober werd op de brouwerij in Zoe terwoude een Veiligheidsochtend gehouden. Ruim 650 medewerkers van Heineken en van leveranciers volgden workshops met als thema 'Veilig werken doen wij samen'. Aanleiding was het te hoge aantal ongevallen (20) dit jaar. De deelnemers bekeken onder meer een film waarin ongevallen van de afge lopen tien jaar werden behandeld. Verder werden ook speloefeningen gedaan. Aan het einde van de ochtend is het Veiligheidsstatement Heineken Zoe terwoude gepresenteerd. Kort samengevat luidt die: Als ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot veilig werken - van bedrijfsleiding tot operator, teamleider en onderhoudsmonteur - dan komen we samen tot een veiligere werkomgeving. seerd. Daarna zal worden gezocht naar verbeterin gen: moeten we technische zaken veranderen, of ligt het aan de procedures, de veiligheidsinstructies of de communicatie? Belangrijk daarbij is het dat de obser vaties anoniem zijn. Alles kan en mag gezegd worden, zodat we er met z'n allen zoveel mogelijk van leren." Géén uitbranders Belangrijk om te weten is verder dat de STOP-methode veiligheid op een positieve manier benadert. Anders gezegd, als er een near-miss of ongeval plaatsvindt, wordt aangemoedigd hier melding van te maken. Uit branders of disciplinaire maatregelen zijn uit den boze. "Fouten maken is menselijk, en fouten zijn er om van te leren. Hoe meer informatie er boven tafel komt, hoe beter het is. Gelukkig gebeurt dit nu al, althans, zo ervaren we dat wel." De verwachtingen van de STOP-methode zijn hoogge spannen. Peter: "Ik heb zelf een aantal observaties in Zoeterwoude gedaan aan lijn 7 en 8. Ik was blij verrast met de open houding en het enthousiasme. Alles kreeg ik te horen, goed én fout. Het viel me trouwens op hoe hoog het veiligheidsbewustzijn al was. Ik vond elk interview een eye-opener. Een stimulans ook voor mijzelf, als brouwerijmanager, omdat er nog veel te verbeteren is. Het moet beter, en het kan beter, net zolang totdat we 100% veilig werken. En daarna ook natuurlijk, om het zo te houden." 16 Heineken nl magazine

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2010 | | pagina 20