De smaak van genieten
8
13
'Mijn favoriete kerst
diner is knien in
't zoer (konijn in het
zuur) in combinatie
met een Sylvester of
een Dubbelboek'
WfifoA ;-'V
I fttf. I 'i - f
NIEUWS
Met o.a. 7 jaar TSO, relatie-
dag voor de retail, nieuw
systeem voor Facilitair
Bedrijf en Nieuwjaarsbijeen
komsten.
RUHH
Feestdagen: toptijd voor
mooie acties op de win
kelvloer, maar ook top
drukte op de lijnen.
VRAGENVUUR
Verantwoord alcohol
gebruik, ook met de
feestdagen?
MOMENTOPNAME
De Fleineken-kerstman
verrast klanten in de
supermarkt.
COLOFON
UITGEVER HEINEKEN NEDERLAND
HOOFDREDACTIE PETER EVERTS
REDACTIERAAD DIRK LUBBERS, JURGEN MOHR,
IRENE STEENWELLE, HARRY WERKMAN
FOTOGRAFIE MARTIJN STEINER LOVISA,
MICHIEL VAN NIEUWKERK, WIM HOLLEMANS,
DE BEELDREDACTIE JAN DIRK VAN DER BURG
ARTDIRECTION EN VORMGEVING
ATELIER VAN GOG, AMSTERDAM
CONCEPT, EINDREDACTIE EN
PRODUCTIE PROOF REPUTATION,
AMSTERDAM
DRUK DRUKKERIJ GROEN B.V., LEIDEN
REDACTIEADRES REDACTIE HEINEKEN NL
MAGAZINE, POSTBUS 530, 2380 BD
ZOETERWOUDE, KAMER 2.486,
redactie@heineken.nl
OPLAGE 5.500 EXEMPLAREN
NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN
OF VERMENIGVULDIGD ZONDER VOORAFGAANDE
SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN DE UITGEVER.
Voor deze kersteditie wilden we voor de verandering in
plaats van het Directie-team een andere expert op het gebied
van bier aan het woord laten. Technoloog Rob Habets staat al jaren
bekend als de brouwmeester van Brand.
De herfst en de winter worden traditioneel gezien als sombere seizoenen. Dat
is onterecht, want het einde van het jaar brengt ons juist veel. Lange winter
avonden geven de ruimte om over jezelf na te denken. In zekere zin helpt de
natuur daarbij een handje. Net zoals de wintergerst, die in de herfst wordt
gezaaid, pas tot bloei komt als de vorst eroverheen is geweest, zo kan de win
ter voor een mens ook louterend werken. Het geeft je de kans om te onthaas
ten en te genieten. Daar past een speciaalbier als Sylvester of Dubbelboek bij.
Dit is bier dat gemaakt is voor dit jaargetijde. Het is een donker bier, rood,
zoet. Het straalt warmte en geborgenheid uit.
Om echt van een speciaalbier te genieten, moeten niet alleen de omstandig
heden in orde zijn: een behaaglijke kamer, aangenaam gezelschap, een goed
gesprek. Het vereist ook enige voorkennis. Je moet iets weten van het bier.
Welke ingrediënten zitten erin? Hoe is het gemaakt? Zonder die kennis is het
alleen maar een kwestie van: vind ik het lekker? En wat een boer niet kent, dat
eet hij niet. Dat is jammer, want als je je wel openstelt voor een speciaalbier
gaat er een wereld van verrassingen voor je open.
Zo kun je speciaalbier als Sylvester prima combineren met het eten van wild.
Onterecht wordt bier beschouwd als een volksdrank. Wie zijn gasten een vijf
gangenmenu voorzet en daarbij een speciaalbier serveert, wordt vreemd aan
gekeken. Terwijl bijvoorbeeld Sylvester een kruidige smaak heeft waarmee
het een waardig alternatief is voor rode wijn. Een kok moet hard werken om
zijn gerechten te laten harmoniëren met wijn. Vaak bieden kok en sommelier
met sterke smaken tegen elkaar op. Bier harmonieert veel makkelijker met
eten. Thuis drink ik graag een Brand Urtyp bij spaghetti met tonijn. Mijn favo
riete kerstdiner is knien in 't zoer (konijn in het zuur) in combinatie met een
Sylvester of een Dubbelboek. Uiteraard geschonken in een chic glas. Daar kan
ik echt van genieten.
Rob Habets
A li 4 t
IW* SfP» e f
Heineken nl magazine [3]