"Pils is een dorstles-
ser. Speciaalbier is
genieten. Dat geldt
zeker voor bockbier.^
WAAR KOMT DE BOCK VANDAAN?
Brouwerij: Brand (Nederland)
Alcoholpercentage: 7,5%
Smaak: Krachtig met fruitige
en kruidige neus. Bijvoorbeeld
bij wiidgerechten een waardig
altenatief voor rode wijn.
Brouwerij: Graz-Puntigamer,
Brau Union (Oostenrijk)
Alcoholpercentage: 6%
Brouwerij: Affligem (België)
Alcoholpercentage: 9%
Smaak: Zoet, krachtig en
Smaak: Een karamel-noot en hoppig, met een frisse
een licht bittertje op de tong. afdronk.
Brouwerij: Amstel (Nederland)
Alcoholpercentage: 7%
Smaak: Karamelmoutig met
subtiele hopbitterheid.
Nasmaak is kruidig,
verwarmend.
voor de feestdagen
zoensbier is. We maken het niet continu. Je kunt daardoor niet
langzaam iets opbouwen. Als we Heineken brouwen, gaat het
over twintig batches per week. Dat zijn dus ook twintig metin
gen per week. Bij bockbier heb je dat niet. Het moet er in een
keer staan."
Alles draait om een goede vertaalslag van grondstoffen naar
processen, aldus Van Zoggel. "Heel belangrijk zijn de analyses
van de grondstoffen. Op basis van die cijfers probeer je in te
schatten hoe je moet brouwen. Waar moet je bijsturen? In het
maischeproces kun je bijvoorbeeld een rustmoment op een
bepaalde temperatuur inbouwen. Dat verandert de volmon
digheid van het bier. Het is soms maar een kwestie van minu
ten. Je kunt van een grondstof als karamelmout meer
toevoegen dan het jaar ervoor. Wat het spannend maakt, is
dat alle aanpassingen direct in het groot worden uitgevoerd.
We maken geen proefbrouwsels. Als we bockbier maken,
praatje over serieuze hoeveelheden. De eerste batch is al
meteen duizend hectoliter. Soms stuur je op de tweede batch
iets bij. Dan moetje denken aan kleur of bitter, maar dat zijn
nooit grote wijzigingen."
FEESTELIJK ROBIJNROOD
Iedere brouwer kan variëren op het thema bockbier, maar
een aantal regels staat vast. Het is een traditioneel donker
bier waarvan de sterkte wettelijk is vastgesteld. Die sterkte
wordt bepaald door het stamwortgehalte. Stamwort zegt iets
over de hoeveelheid opgeloste stoffen die voor de gisting in
het bier aanwezig zijn. "Iedere brouwer wil een robijnrood
bier met een stamwort groter dan 15,5 met een volle, iets
gezoete smaak. Die smaak varieert. Heineken Tarwebok is
zoeter dan Amstel Bockbier. Daarmee spreek je verschillende
doelgroepen aan. In het algemeen is de echte bierliefhebber
vooral gecharmeerd van het wat minder zoete bockbier."
A
Onafhankelijk bierkenner
Hans Giandorf
tl
Bockbier komt oorspronkelijk uit Duitsland. Einbeck was in de
middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Dit
Einbecker bier werd al snel verbasterd tot ein Bock. In Neder
land kwam in 1982 het eerste bovengistende bockbier op de
markt. In 1983 was Amstel Bockbier het eerste bockbier dat
op vat verkrijgbaar was. Inmiddels is bockbier, of bokbier
zoals het ook wordt gespeld, een echt Nederlands bier. De
meeste bokken worden in Nederland gebrouwen. De markt
telt wel vijftig vaderlandse bockbieren.
PrW i i
r W W a
Heineken nl magazine [15]