MARKT
Heineken is het meest bekend om zijn pils, maar brouwt
ook een groot aantal speciaalbieren. Lekker op een win
terse dag en ook heerlijk onder de kerstboom!
'Het is geen mak
kelijk bier. Dat
komt omdat het
een seizoensbier
is. We maken het
niet continu.1
7 AVONTUURLIJKE
BIEREN VOOR DE
FEESTDAGEN
Heineken Tarwebok
Brouwerij: Heineken
(Nederland)
Alcoholpercentage: 6,5%
Smaak: Zoetig met een lichte
karamelsmaak. Lichte
bitterheid.
Erdinger Pikantuss
Winterkoninck
EERSTE PRIJS IN BOCKENLAND
Brouwerij: De Koninck
(België)
Alcoholpercentage: 6,5%
Smaak: Robijnrood bier van
hoge gisting met een volle
smaak.
Brouwerij: Erdinger Weiss-
brau (Duitsland)
Alcoholpercentage: 7,5%
Smaak: Verfrissend en zacht.
[14] Heineken nl magazine
Behalve Puntigamer Winterbier (van
Heineken Oostenrijk) zijn al deze bieren
in Nederland verkrijgbaar via Heineken
of De Brouwketel.
Het lekkerste biertje
Het speciaalbier is populair in Nederland. Sinds de jaren tachtig
is speciaalbier en vooral bockbier aan een opmars begonnen.
Hans Glandorf is voorzitter van de Nederlandse Alliantie van
Biertapperijen en geeft lezingen en trainingen over speciaal
bier. Hij heeft de revolutie van dichtbij gevolgd. "Consumenten
willen zich graag onderscheiden. Met speciaalbier ben je inte
ressant. Pils is een dorstlesser. Speciaalbier is genieten. Dat
geldt zeker voor bockbier. Het is een bier, gebrouwen voor alle
monden. Zowel mannen als vrouwen vinden het lekker. Het
begint met een zoetig fruitje en eindigt met een prettig bitter
tje. Bijna iedereen vindt het lekker. Het is een allemansvriend."
John van Zoggel, brouwmeester
in Den Bosch
Ook al is de vraag naar bockbier groot, het moet wel een seizoens
product blijven, stelt Glandorf. "Dat is de charme van het product.
De consument moet het spannend vinden. De eerste maandag in
oktober gaan de bokken los. Je maakt mij niet blij met een bock
bier op een warme dag. Bockbier is herfstbier. Buiten is het guur.
De wind komt onder de deur door. Dan wil ik bockbier. Het geldt
niet alleen voor bockbier. Ik kijk nu al uit naar de eindejaarsbieren.
Heel zwaar bier met acht tot elf procent alcohol. Het zijn volle bie
ren, waarvan sommige meer naar gerstewijn neigen. Die drink je
niet, maar degusteer je. Daar ga je voor zitten."
Nederland is een bockbierland. De meeste bockbieren worden
zelfs in Nederland gebrouwen. Binnen deze categorie is Hei
neken heel succesvol. Geregeld vallen onze bockbieren in de
prijzen. Brand Dubbelboek won dit jaar de categorieprijs 'Dub
belboek' tijdens het Bokbierfestival. Daar is Amstel Bockbier
tot Beste Bockbier van Nederland gekozen. John van Zoggel,
brouwmeester bij de Heineken-brouwerij in Den Bosch, is trots
op de onderscheiding. Ook al houdt hij zich bezig met wel der
tig verschillende speciaalbieren - van Oud Bruin tot Murphy's
Red - bockbier blijft iets bijzonders. "Het is geen makkelijk
bier", verzekert Van Zoggel. "Dat komt omdat het een sei-