MARKT Heineken is het meest bekend om zijn pils, maar brouwt ook een groot aantal speciaalbieren. Lekker op een win terse dag en ook heerlijk onder de kerstboom! 'Het is geen mak kelijk bier. Dat komt omdat het een seizoensbier is. We maken het niet continu.1 7 AVONTUURLIJKE BIEREN VOOR DE FEESTDAGEN Heineken Tarwebok Brouwerij: Heineken (Nederland) Alcoholpercentage: 6,5% Smaak: Zoetig met een lichte karamelsmaak. Lichte bitterheid. Erdinger Pikantuss Winterkoninck EERSTE PRIJS IN BOCKENLAND Brouwerij: De Koninck (België) Alcoholpercentage: 6,5% Smaak: Robijnrood bier van hoge gisting met een volle smaak. Brouwerij: Erdinger Weiss- brau (Duitsland) Alcoholpercentage: 7,5% Smaak: Verfrissend en zacht. [14] Heineken nl magazine Behalve Puntigamer Winterbier (van Heineken Oostenrijk) zijn al deze bieren in Nederland verkrijgbaar via Heineken of De Brouwketel. Het lekkerste biertje Het speciaalbier is populair in Nederland. Sinds de jaren tachtig is speciaalbier en vooral bockbier aan een opmars begonnen. Hans Glandorf is voorzitter van de Nederlandse Alliantie van Biertapperijen en geeft lezingen en trainingen over speciaal bier. Hij heeft de revolutie van dichtbij gevolgd. "Consumenten willen zich graag onderscheiden. Met speciaalbier ben je inte ressant. Pils is een dorstlesser. Speciaalbier is genieten. Dat geldt zeker voor bockbier. Het is een bier, gebrouwen voor alle monden. Zowel mannen als vrouwen vinden het lekker. Het begint met een zoetig fruitje en eindigt met een prettig bitter tje. Bijna iedereen vindt het lekker. Het is een allemansvriend." John van Zoggel, brouwmeester in Den Bosch Ook al is de vraag naar bockbier groot, het moet wel een seizoens product blijven, stelt Glandorf. "Dat is de charme van het product. De consument moet het spannend vinden. De eerste maandag in oktober gaan de bokken los. Je maakt mij niet blij met een bock bier op een warme dag. Bockbier is herfstbier. Buiten is het guur. De wind komt onder de deur door. Dan wil ik bockbier. Het geldt niet alleen voor bockbier. Ik kijk nu al uit naar de eindejaarsbieren. Heel zwaar bier met acht tot elf procent alcohol. Het zijn volle bie ren, waarvan sommige meer naar gerstewijn neigen. Die drink je niet, maar degusteer je. Daar ga je voor zitten." Nederland is een bockbierland. De meeste bockbieren worden zelfs in Nederland gebrouwen. Binnen deze categorie is Hei neken heel succesvol. Geregeld vallen onze bockbieren in de prijzen. Brand Dubbelboek won dit jaar de categorieprijs 'Dub belboek' tijdens het Bokbierfestival. Daar is Amstel Bockbier tot Beste Bockbier van Nederland gekozen. John van Zoggel, brouwmeester bij de Heineken-brouwerij in Den Bosch, is trots op de onderscheiding. Ook al houdt hij zich bezig met wel der tig verschillende speciaalbieren - van Oud Bruin tot Murphy's Red - bockbier blijft iets bijzonders. "Het is geen makkelijk bier", verzekert Van Zoggel. "Dat komt omdat het een sei-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2009 | | pagina 24