Ad Kerste (48)
Hans Voermans (41)
RECHT UIT HET HART
In 's-Hertogenbosch kwam een nieuwe verpakkingsmachine: de Schubert.
Een naam waar muziek in zit, maar is nieuw altijd beter? Daarover klinken
verschillende geluiden. Twee collega's die dagelijks met de machine werken
hierover aan het woord.
Ad Kerste is 48 jaar en werkt als operator aan de
Schubert-verpakkingslijn. Zijn twintig jaren ervaring
als automonteur komen goed van pas als de machine
weer eens stilstaat.
Hans Voermans is 41 jaar. Als rayonmanager
Verpakken heeft hij al heel wat projecten binnen
Heineken begeleid, maar geen project verliep zo
lastig als de Schubert-machine.
Ad: 'Dat er na anderhalfjaar
nog steeds heel veel storin
gen zijn, vind ik vervelend.
Problemen zijn er om opge
lost te worden, en we hebben
ook al best wat kunnen ver
beteren. Maar dat een
machine nu al slijtageproble
men veroorzaakt, dat kan
niet. Op zich is het een super
snelle machine. Op mijn
eigen verzoek ben ik naar
deze lijn verhuisd. Nog steeds
is het een uitdaging, maar
tegelijkertijd is het zonde van
het rendement dat we nu mis
lopen. Als de machine crasht,
ben je zo een half uur verder.
De flessen vliegen hier soms
zo de verpakking uit, en dat
is oppassen. Er mag absoluut
geen glas tussen de kunststof
aandrijfbanden komen. De
belijming wordt ook vaak als
oorzaak aangewezen, maar
vorige week is de machine
weer gecrasht, en toen was
zij net grondig schoonge
maakt. Aan lijmresten ligt het
dus niet altijd. Tja, je moet
continu opletten, het kan elk
moment mis gaan.'
'Bij een nieuwe machine ver
wacht je kinderziektes, zeker
bij zo'n robotmachine als
deze. Als ze werkt is het een
schitterende machine: alle
functionaliteiten zijn erin
verwerkt. Zo'n machine als
eerste te mogen plaatsen, is
een uitdaging voor Heineken.
Zoveel storingen hadden we
echter niet verwacht. Het
nadeel is dat het een heel
grote machine is, zij is lastig
te bedienen en schoon te
houden. Zolang de kinder
ziektes er niet uit zijn, is de
machine nog niet ons eigen
dom. De fabrikant denkt dus
ook 200% mee om de storin
gen te verhelpen.
We hadden twee keuzes: de
machine terugsturen naar de
fabrikant en de oude machi
nes terugplaatsen of zorgen
dat de machine 100% functio
neert. We kozen voor het laat
ste. Als je achteraf de
voordelen tegen de nadelen
afzet, denk ik dat dit niet de
beste machine is die we had
den kunnen kopen. Daar ben
ik heel eerlijk in.'
Heineken nl magazine [21]