De biermarkt in Zuid-Afrika is booming. Om daar optimaal van te profiteren,
heeft Heineken ten zuiden van Johannesburg een eigen brouwerij gebouwd.
Een uniek project, waarin alle kennis en ervaring van Heineken samenkomt.
Ook Nederlandse collega's werken mee. Hoe is het om in een vreemd land
aan kersverse collega's de kneepjes van het vak uit te leggen?
Op een terrein van tachtig hectare ten zuiden van Johannes
burg heeft Heineken een brouwerij gebouwd met een capa
citeit van drie miljoen hectoliter per jaar. De bouw van deze
brouwerij kent een lange voorgeschiedenis. Zeven jaar gele
den nam Heineken een belang in Namibia Breweries om zo
een start te maken met lokale productie. Vanaf het begin
stond voor Heineken vast dat juist ter plekke gebrouwen bier
de sleutel was om de Zuid-Afrikaanse markt te veroveren.
Omdat de bierprijzen in Zuid-Afrika traditioneel laag zijn, is
importeren te kostbaar. Maar een eigen brouwerij is alleen
levensvatbaar als er veel volume geproduceerd wordt. Daar
voor moest ook Amstel in Zuid-Afrika weer in eigen beheer
gebrouwen worden. In het verleden werd Amstel onder licen
tie gebrouwen door South African Breweries (SABMiller). Na
het beëindigen van die licentieovereenkomst in 2006 had Hei
neken binnen de lokale markt genoeg massa om deze stap te
zetten. De afgelopen jaren werd Zuid-Afrika tijdelijk beleverd
vanuit Nederland, Frankrijk en Italië. Nu de brouwerij operati
oneel is, komt aan die belevering een einde.
'Een droombaan', zo omschrijft Fred Waij, organisational
development manager, zijn werk in Zuid-Afrika. Zijn opdracht:
helpen bij het opbouwen van de nieuwe organisatie. 'Ik heb de
afgelopen vijf jaar in 's-Hertogenbosch gewerkt als TPM-
manager en daarbij trainingsprogramma's ontwikkeld voor
medewerkers. De Bossche brouwerij geldt als een pionier op
het gebied van TPM en efficiënt produceren. Daarom ben ik
gevraagd. Dit is een baan uit duizenden. Werken in het buiten
land is sowieso leuk, maar hier krijg ik ook nog eens de kans
alles wat ik geleerd heb vanaf de start toe te passen.'
Sinds Waij eind vorig jaar naar Zuid-Afrika verhuisde, zijn in
totaal honderdnegenenzestig medewerkers aangenomen. Het
proces verliep stapsgewijs. Eerst werd de laag van operatio-
Zuid-Afrika heeft alle ingrediënten voor een goede bier-
afzet. De zomers zijn lang en warm. De zon schijnt vrijwel
het hele jaar. En bier is populair. Per hoofd van de bevol
king wordt jaarlijks 56 liter bier gedronken. Op een totaal
van 43,9 miljoen inwoners betekent het een jaarlijkse
consumptie van 27 miljoen hectoliter bier. Weinig veras
send dus dat Zuid-Afrika de grootste biermarkt in Afrika
vormt. Bovendien is, dankzij een gezonde economie die
sinds 1994 voortdurend groeit, een nieuwe middenklasse
ontstaan. Consumenten die premiumbiermerken als
Amstel en Heineken weten te waarderen. Binnen de Zuid-
Afrikaanse markt heeft Heineken op dit moment een
marktaandeel van 56 procent.
De afgelopen jaren werd Zuid-Afrika tijdelijk vanuit
Nederland, Frankrijk en Italië beleverd. Nu de brouwerij
operationeel is, komt daaraan een einde. 'Wij waren juist
teruggegaan van een vijf- naar een drieploegendienst,
omdat de verwachte productie lager zou worden, toen
ineens die extra vraag uit Zuid-Afrika kwam', legt OR-
voorzitter HNS Kees Zuyderduyn uit. 'Maar als Heineken
moetje natuurlijk iedere kans grijpen om meer volume te
produceren. De afgelopen jaren is er in Zoeterwoude
hard gewerkt om in de extra productie te voorzien. Nu de
volumedruk weer afneemt, heeft dat voor onze brouwerij
opnieuw consequenties. We wisten twee jaar geleden al
dat dat zou gebeuren, maar voor medewerkers is het
soms lastig te begrijpen hoe je van het ene scenario plot
seling in het andere terechtkomt. Het vraagt de nodige
flexibiliteit en bijvoorbeeld de bereidheid om ook op een
andere vestiging te werken.'
Heineken nl magazine [13]