STRATEGIE
TPM de toelichting
Top 10
TPM-audit Heineken
West-Europa
Valencia
's-Hertogen-
bosch
Jaen
Chur
Marseille
Brand
Madrid
Zoeterwoude
Cork
Vrumona
BESPARING: 95.000
[6]
Carol Berkhout (operator brouwerij): 'Mijn team vond een oplossing voor extractver-
lies in de whirlpoolketel. Dat is van 0,24% teruggebracht naar 0,12%. Een besparing
van 95.000 op jaarbasis. Met de TPM-methode hebben we precies achterhaald waar
dat verlies ontstond - onder meer doordat een pijp van de wortketel naar de whirl
pool niet werd nagedrukt - en oplossingen verzonnen. Bijvoorbeeld door niet meer
0 naar het riool te spoelen maar het bezinksel op te vangen. De truc is het brouwproces
in hele kleine stapjes op te delen en je te focussen op één verlies. Anders weetje niet
waar je moet beginnen. Denk groot, begin klein.'
Age Posthuma, eindverantwoordelijke TPM: 'TPM is een
continue verbetermethodiek die zich op het reduce
ren van processen richt. We moeten daarbij onze
keten integraal benaderen. Dit gaat van klantenklach
ten tot extractverlies en van OPI's tot wachttijden van
chauffeurs. TPM is veel meer dan alleen een pro
gramma of methodiek, het is een wijze van werken
waarin alle personeelsleden moeten bijdragen om het
succesvol te laten zijn. Kenmerken van TPM zijn: één
duidelijke agenda voor de hele organisatie, besluiten
op basis van feiten, duidelijke verantwoordelijkheden,
betere resultaten (in de hele keten), pro-actief gedrag,
meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor
operator en monteur.'
Heineken nl magazine