'Superleuk'
INNOVATIE
[6]
Martin Berghout, Market Demand Manager HNL, deed
mee aan een brainstormsessie. 'Het was superleuk om in
het allereerste stadium mee te (be)denken en mee te
praten. We kwamen op een heleboel frisse ideeën, niets
was te gek. Wat me opviel: dat we allemaal heel goed
vanuit de wensen van de consument denken. Mijn rol, als
schakel tussen Marketing en Heineken Nederland Supply
was zeker zinvol. Is een idee haalbaar? Hebben we het al
eerder gedaan? Kan HNS het zelf produceren of moeten
we uitbesteden? Ik hielp in te schatten of een idee reali
seerbaar is.'
weten welke producten Amstel
biedt voor welk moment. Een dag
lang hebben we met een groep
mensen het productassortiment
geanalyseerd. Wat bieden we aan
voor horeca? Wat voor de thuisdrin-
ker? We deden dit door alle produc
ten letterlijk op een wand te plakken.
De grap is datje dan pas echt ziet watje
hebt! En waar de gaten zitten... Zo bleken we
veel rijke, volle producten voor thuisconsumptie te hebben,
zoals flesjes Amstel Bockbier. Maar we hebben weinig ver
schillende producten met een lekker frisse smaak. Bij "gaten"
moetje verder kijken, daar moetje innoveren.
We besloten ons te focussen op innovaties voor Amstel-pils.
Zowel thuis als uit en in winkels. We gaan geen nieuw pils brou
wen, maar kunnen het wel op een andere manier serveren en
verpakken. Innovaties, zo vonden wij, moeten we dus zoeken in
nieuwe blikken, dozen, flessen of andere inhoudsmaten.'
VAN TREND NAAR IDEE: DOBBELEN
Wat volgde waren twee brainstormdagen, wederom met
mensen van verschillende Heineken-afdelingen. Alle ideeën
van tien jaar zijn tegen het licht gehouden. Ook zijn nieuwe
ideeën bedacht. Dat gebeurde onder meer aan de hand van
een dobbelspel. Kamiel: 'Je verzamelde al spelend drie
termen bij elkaar, bijvoorbeeld 'sneeuw', 'op het terras', en
'tapbier.' Daarmee bedachten we - wild associërend -
productideeën. Zoals een bierglas van ijs, wat trouwens voor
het Heineken-merk al een keer is uitgevoerd. De sfeer tijdens
die workshops was fantastisch. Mensen traden buiten zich
zelf. Ze stonden echt versteld van hun eigen kunnen. 'Heb ik
dat idee echt bedacht?', zeiden ze trots aan het eind van de
dag. Er komt zoveel energie vrij. Dat is vreselijk leuk.'
VAN IDEE NAAR CONCEPT: VRIENDENGROEPEN
De vijftig ideeën die zo verzameld werden, zijn direct voorge
legd aan vriendengroepen van bierdrinkers. Hun werd
gevraagd wat ze van de suggesties vonden. Hun mening is
echt richtinggevend, je ontwikkelt natuurlijk niet iets als de
consument er niet op zit te wachten. Kamiel: 'Het idee voor de
Amstel Slims: een stoer, smal blik bier met 200 ml inhoud,
sprak hen bijvoorbeeld niet aan. Zo bleven uiteindelijk negen
ideeën over die we verder uit gingen werken tot een concept.
Een concept is echt al een soort plannetje. Bijvoorbeeld: we
willen een gekoeld glas ontwikkelen voor de horeca, het moet
het er ongeveer zo uitzien, en 20% van de kroegen gaat het
verkopen.'
VAN CONCEPT NAAR PRODUCT - OF PRULLENBAK
Een aantal heel goede ideeën is verder ontwikkeld, ver
telt Kamiel. 'Dan bekijk je hoe groot de marktpotentie
is. Is dit wat de consument wil? Is het product tech
nisch en financieel haalbaar? Er was bijvoorbeeld een
concept voor een nieuwe Amstelfles, maar de sluiting
bleek technisch niet haalbaar. Dat concept belandt in de
'recyclebox'. Wie weet is het over en jaar wel technisch
haalbaar.' Welk idee van de oorspronkelijke vijftig gaat
het halen, en welk niet? Kamiel: 'Het is nog te vroeg om
daar iets over te zeggen, ook vanuit concur-
rentieoverwegingenMaar wees er van
overtuigd, dat we volgend jaar met
iets komen dat het Amstel innovatie
team heeft ontwikkeld.'
K>