'Moet dat echt, die overuren?* 'Geen slapend geld er gens op een rekening' [10] Heineken nl magazine Is: manager projectenbureau HNS. Bespaart zo min mogelijk op: "Eten. Ik hou van lekker eten en drinken." "Zorgen dat orders niet alleen volledig en op tijd, maar ook tegen de laagst mogelijke kosten geleverd worden. Dat is voor ons het doel van Hunt for Cash. Ik ben verantwoordelijk voor de logistiek van de horecadistributie. Op een aantal terreinen zijn we aan de slag. In onze magazijnen hebben we een flexi bele schil van medewerkers die op uitzend- of contractbasis voor ons werken. Die constructie stelt ons in staat mee te ademen met de markt. Van deze medewerkers gaan we in deze periode waar mogelijk afscheid nemen. Voor de levering aan onze klanten maken we gebruik van dertien transporton dernemingen. Samen met Inkoop gaan we de condities met die vervoerders in 2009 opnieuw afspreken. Dat worden pitti ge onderhandelingen. Zo willen we een uniform contract met alle ondernemingen. Dat is nieuw. We zetten in op scherpere vervoerstarieven en langere betalingstermijnen. Verder is het een kwestie van schaven. Hoe kunnen we ons logistieke pro ces nog verder verbeteren? We kijken waar de voorraden om laag kunnen zonder de leverbetrouwbaarheid aan te tasten. Werken we in de expeditie en het magazijn efficiënt genoeg? Hoe kunnen we ritten nog zinvoller plannen? Kunnen we de orders met minder auto's distribueren? Waar we ook scherper op gaan letten zijn overuren. Er wordt regelmatig over gewerkt door chauffeurs, groepsleiders en magazijnmede werkers. We moeten ons iedere keer afvragen of je dat niet anders kunt oplossen. Hoe kunnen we het slimmer doen? Dat vraagt ook om medewerkers die mee willen denken. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen." "Het projectenbureau is verantwoordelijk voor de investerings projecten in de Nederlandse brouwerijen. In 2009 gaat het in vesteringsbedrag duidelijk omlaag. We doen geen concessies aan de veiligheid, maar sommige installaties houden we langer in de lucht. We gaan de uitgaven voor projecten per kwartaal plannen, zodat er geen slapend geld ergens op een rekening staat. Voorheen reserveerden we voor een project het hele bedrag ineens. Soms werd met een deel van het geld niets ge daan, omdat het project nog niet was afgerond. Ook kijken we naar de betalingscondities met leveranciers. Vaak betaal je de helft vooraf en de helft achteraf. Je kunt ook tien procent aan betalen en de rest na aflevering. In dat geval zijn de netto-uitga- ven hetzelfde, maar je betaalt minder rente omdat je dat geld bedrag langer zelf vasthoudt. De nieuwe werkwijze vraagt de nodige flexibiliteit van medewerkers. Het werk van ingehuurde engineers en projectleiders wordt versneld overgedragen aan vaste medewerkers. Dat projecten langere doorlooptijden krij gen, is een consequentie die we accepteren. Om het aantal overuren te reduceren, worden ombouwwerkzaamheden zo min mogelijk uitgevoerd in de weekenden. In plaats van een grote ombouw in een weekend, splits je dat nu in twee doorde weekse dagen. Bijvoorbeeld door het te combineren met een stopdag als er onderhoud plaatsvindt." Is: landelijk logistiek manager Horeca. Merkt van de krediet crisis: "Ik let op de kleintjes, maar dat deed ik altijd al."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2009 | | pagina 10