'Ideaalbeeld: een
brouwerij die zelfvoor
zienend is, met energie
uit zonnecollectoren,
windmolens en biogas.'
NU AL BESPAARD BIJ HEINEKEN NEDERLAND
tussen 2002 tot en met 2008
warmte: 18%
elektriciteit: 13%
rangorde (van totaal 143)
Heineken Zoeterwoude (Nederland)
3
Brau Union Wieselburg (Oostenrijk)
8
Heineken Sevilla (Spanje)
10
Brau Union Zipf (Oostenrijk)
13
Brau Union Göss (Oostenrijk)
14
Starobrno (Tsjechië)
14
ZOETERWOUDE OP 3!
In een wereldwijde vergelijking tussen brouwerijen prijkt de
brouwerij in Zoeterwoude op de derde plaats als het gaat om
energiezuinig brouwen. Iets om trots op te zijn! Voor de brou
werijen in 's-Hertogenbosch en Wijlre ligt er nog een uitdaging
om in de kopgroep van de 10% best presterende brouwerijen
ter wereld terecht te komen. In die top-10 staan al zes
Heineken-brouwerijen. Bovenaan: de Heineken-brouwerij in
het Poolse Zywiec. De energiespecialist van deze brouwerij
komt binnenkort naar 's-Hertogenbosch om ervaringen uit te
wisselen.
ENERGIE: -15% WATER: NAAR 4,6 LITER
In 2002 startte Heineken N.V. met het Corporate project Aware
of Energy dat voor het einde van 2010 15% energie wil bespa
ren bij het brouwen en verpakken van bier. Waar het gaat om
warmteverbruik zit Heineken Nederland al onder de opgeleg
de besparing. Voor elektriciteit moet Heineken Nederland nog
even haar best doen om de gewenste besparing te realiseren.
Het Corporate project Aware of Water richt zich op water
besparing. Dat begint al in de mouterij: daar gebruikt Heineken
zo min mogelijk water om te wassen en te weken. Vroeger had
den we voor de productie van 1 liter bier zeven liter water
nodig. In 2010 wil Heineken N.V. dat de brouwerijen op 4,6 liter
water gemiddeld uitkomen. Nederland zit al onder dat gemid
delde met een verbruik van 4,5 liter water. De brouwerij in
Zoeterwoude verbruikt 3,6 liter, 's-Hertogenbosch en Brand res
pectievelijk 6 en 6,8 liter. Waarbij aangetekend moet worden,
dat Brand met eigen bronwater werkt. Na 2010 legt Corporate
de lat hoger: dan moeten de brouwerijen in West-Europa gemid
deld op 3 liter water uitkomen.
Paul Bruijn, milieuexpert Technische Dienst
Heineken nl magazine [21]