'Uiteindelijk zal blijken dat
duurzame oplossingen
ook de goedkoopste zijn'
Hoe komt het dan dat onze 'milieuprestaties' zo
weinig bekend zijn?
Waarom vind je het zo belangrijk dat het nu wel
bekend wordt wat Heineken op dit gebied doet?
Grondstoffen
Brouwerij
Logistiek:
Consumptie:
Recycling
natuurlijke ingrediënten als gerst,
hop en water;
water, energie, bijproducten en reststoffen,
afvalwater, emissies, transport;
transport, multimodaliteit
(meerdere vervoersvormen);
tapsystemen, kelderbier;
retourverpakkingen, verpakkingenbesluit.
Finland, die de impact van bierproductie op het milieu had
vergeleken met die van andere producten. Hij had niet alleen
gekeken naar energieverbruik en CCh-uitstoot, maar ook naar
zaken als landbouw en waterhuishouding. Verrassend genoeg
kwam bier daar heel goed uit, beter dan bijvoorbeeld kaas.
Met andere woorden: voor het milieu kun je beter bier
drinken dan kaas eten... Maar serieus: ik vond het een
eyeopener dat hij zo breed naar het onderwerp had gekeken.
Zo breed moetje dus kijken. Omdat je anders binnen je bedrijf
misschien bezig bent met dingen die niet meer het verschil
maken, terwijl er op andere punten meer winst te halen valt.
Een klein, maar verrassend voorbeeld: we hebben een keer
het pigment veranderd van onze inkt voor de papieren
etiketten. Daarna konden we het slib van de waterzuivering
gebruiken als ingrediënt voor grondverbetering. Dat was een
heel kleine aanpassing, waarvoor de technologie gewoon
voorhanden was, en het had een grote reikwijdte, omdat
we ineens veel meer aan recycling konden doen. In dat soort
kleine dingen moetje het zoeken, en juist daarom is het
belangrijk dat we inderdaad alle onderdelen van ons proces
onder de loep nemen. Van de landbouw tot recycling, van de
mouterij tot de consument. Dat we allemaal weten hoe
duurzaam we precies werken en waar eventueel nog verbete
ringen te vinden zijn. Voor mij was dat congres een aanleiding
om eens echt goed te gaan kijken wat we bij HNS nu allemaal
doen op het gebied van duurzaamheid. En daarbij vielen me
twee dingen op. Ten eerste: we doen ontzettend veel! En ten
tweede: de meeste mensen weten dat niet. Als het gaat om
zuinigheid met energie, horen wij bij de beste in de wereld -
we zitten zo'n 30% onder het gemiddelde van alle brouwerijen
in de wereld. En dat geldt ook voor onze waterhuishouding:
we hebben nog maar de helft nodig van de hoeveelheid water
die we vroeger voor ons proces gebruikten. We werken aan
het fileprobleem, onder andere door minder vrachtauto's de
weg op te sturen en meer voor vervoer over water te kiezen.
We zoeken naar energiezuinige tapsystemen en houden ons
bezig met de recycling van verpakkingen. En zo kun je nog
wel een tijdje doorgaan."
"Doordat we er eigenlijk weinig over praten. Dat heeft aan een
kant te maken met het wekken van verwachtingen. Als je naar
buiten toe bekendmaakt datje duurzaam bezig bent, moetje
wel heel zeker weten datje dat ook kunt waarmaken, anders
gaat het tegen je werken. Zo kunnen wij wel zegen dat we
zoveel mogelijk vrachtwagens van de weg willen halen, want
dat willen we ook, maar er zullen toch vrachtwagens blijven
rijden. Dus iemand hoeft bij wijze van spreken maar één zo'n
Heineken-truck te zien en hij denkt al dat ons verhaal niet
klopt. En ook intern hebben we het eigenlijk te weinig over dit
onderwerp. De meeste Heineken-medewerkers voelen die
verantwoordelijkheid wel en er komen dus ook genoeg ideeën
voor duurzame oplossingen naar boven, alleen tot nu toe lukt
het ons niet goed om die onder de aandacht te brengen."
"Deels omdat het belangrijk is voor iedereen die met Heineken
te maken heeft, te weten dat wij onze verantwoordelijkheid
nemen, dat ze wat dat betreft dus een betrouwbare werkgever,
partner, leverancier aan ons hebben. Wij willen, we moeten
verantwoording afleggen over wat we doen en hoe we het doen,
dat eist de maatschappij van ons. En intern, binnen de organisa
tie zelf, is het goed dat iedereen weet wat er gebeurt. Dat
vergroot het bewustzijn en de alertheid van de medewerkers
om zelf ook kansen te blijven zien. En het zorgt ervoor dat goede
ideeën niet beperkt blijven binnen een bedrijfsonderdeel, maar
dat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen. Dankzij die
gedeelde kennis word de duurzaamheid van onze organisatie
als geheel versterkt. Echt duurzaam werken is opgebouwd uit
veel kleine initiatieven, die samen een grote impact hebben."
In de komende nummers van Heineken nl magazine zal
telkens een van deze onderwerpen aan de orde komen.
Om een goed overzicht te krijgen van de verschillende
manieren waarop Heineken aan duurzaamheid kan werken,
is een onderverdeling gemaakt in vijf verschillende terreinen:
[12] Heineken nl mag azine