WIGGERT DEELEN:
'We doen heel veel aan
duurzaamheid, maar we
praten er nooit over'
Thuis scheiden we afval en gebruiken we spaarlampen. En ook op ons
werk willen we bijdragen aan een beter milieu. Hoe duurzaam werkt
Heineken? HNS-directeur Wiggert Deelen vertelt wat hij ontdekte toen
hij zich in het onderwerp verdiepte.
Wat heb jij eigenlijk met het milieu, Wiggert?
Wel duurzaam werken, maar ook winst maken dus,
is dat niet tegenstrijdig?
Is energiebesparing ons belangrijkste doel als het
gaat om zoeken naar duurzame oplossingen?
"Nee, het gaat veel verder dan dat. Laatst was ik op een
congres van Europese brouwers en daar was ook iemand uit
'Een brouwerij
zonder gasleiding'
"Tja, privé, thuis, ga ik er net zo mee om als de meeste mensen
denk ik, als het gaat om zuinig omgaan met energie en dat
soort zaken. In mijn werk als directeur van HNS ben ik ook
bezig met duurzaamheid, met het proberen de impact die wij
hebben op het milieu zo klein mogelijk te krijgen. Maar daarbij
wil ik wel reëel blijven: als ik me bij Heineken inzet voor die
duurzaamheid, doe ik dat niet om een paar kikkers te redden.
Wel om op de lange termijn de continuïteit van onze manier
van werken en leven te waarborgen. Als grote organisatie moet
je je verantwoordelijkheid nemen om zo goed mogelijk om te
gaan met het milieu, maar je hebt ook andere verantwoorde
lijkheden: voor de mensen in en om het bedrijf, voor partners
die afhankelijk van je zijn, voor de economie waarvan je deel
uitmaakt. Duurzaam werken is daarvoor belangrijk, en dat is
eigenlijk ook zorgen voor de continuïteit van je organisatie."
"Nee, gelukkig niet. Want uiteindelijk zal blijken dat duurzame
oplossingen ook de goedkoopste zijn. Wij zijn een commer
cieel bedrijf, we hebben altijd gezocht naar oplossingen die
de toekomst aankunnen. Jaren geleden al is Heineken begon
nen met energiebesparende maatregelen. We bouwden in
Zoeterwoude gasturbines, met het doel om uiteindelijk voor
onze eigen energie te kunnen zorgen en daarmee het gas dat
we kopen optimaal te benutten. Fossiele brandstoffen worden
in de toekomst steeds schaarser en dus duurder. Wat we
daarop künnen besparen, moeten we ook besparen. Daarom
zijn we ook al jaren geleden begonnen ons op dat punt te
vergelijken met collega-bedrijven en daarvan hebben we
geleerd hoe het beter kon. Belangrijk is ook geweest dat de
overheid aan de gehele branche heeft gevraagd: 'Wat kunnen
jullie bijdragen aan de oplossing van de energieproblematiek?'
Er is toen een convenant opgesteld waarin we onszelf een
aantal verplichtingen oplegden en daar hebben we ons ook
aan gehouden. Dat heeft heel goed gewerkt. Zo hebben we
onszelf gedwongen meer energiezuinig te worden, soms via
veranderingen in het productieproces - bijvoorbeeld door
de wortstripper in Zoeterwoude - en soms via de keuze voor
energiezuinige systemen. Bij ons zijn het vooral de koelinstal
laties die veel elektriciteit verbruiken. Daar kiezen we dus
voor compressoren die al in hoge mate energiezuinig zijn.
Nog iets waar we jaren geleden al aan begonnen zijn: herge
bruik van warmte. We hebben waterzuiveringsinstallaties
waarbij biogas vrijkomt. Dat wordt nu nog gebruikt om de
kantoren mee te verwarmen, maar we gaan het ook gebrui
ken in onze eigen gasturbines in Zoeterwoude, terwijl we er
in 's-Hertogenbosch al jaren een stoomketel mee voeden. Die
zijn ooit neergezet om zelf elektriciteit en warmte te kunnen
opwekken en staan al meer dan twintig jaar te draaien. Goed
voor de portemonnee: we verlagen onze energierekening;
én goed voor het milieu: we gaan zuinig om met natuurlijke
bronnen. Ik heb een droom: dat er ooit een brouwerij staat
zonder gasleiding. Dat we onze energie opwekken uit de
biomassa die we nu als bijproduct overhouden. De techniek
daarvoor is er nog niet, maar dat is een kwestie van tijd."
Heineken nl magazine [11]