't Brandgeveul is gevestigd in de oude woning van de
familie Brand. Het pand werd later gebruikt ais
kantoorruimte. Van maandag tot en met vrijdag is het
museum open tussen 11.00 en 17.00 uur. Het bezoek
duurt twee uur en wordt afgesloten met een 'preuve-
rie' in 't Kelderke, het mooiste proeflokaal in de regio.
De entree bedraagt 13,40 en is inclusief koffie, vlaai,
de preuverie en een Brand-geschenk. Je kunt boeken
via de VVV Zuid-Limburg: telefoon 0900 9798.
Wie dat wil kan het bezoek combineren met een fiets-
of wandeltocht of met een rit met de Zuid-Limburgse
stoomtrein. Zakelijke bezoeken met relaties kunnen
worden geboekt via intranet - zelfbediening - facili
taire diensten - ontvangsten.
[22] Heineken nl magazine
enthousiast, getuige de vele complimenten die Pruyn in
ontvangst neemt. Ook Annesietske Stapel toont zich tevreden.
Zij werkt voor Heineken Collection en stelde de tentoonstelling
voor het Brand-museum samen. "Het was een geweldige
verzameling. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt. Het is
natuurlijk ook een prachtig verhaal. Tot 1900 werd hier alleen
bier voor Wijlre gebrouwen, later mocht heel Limburg
meedrinken en nu willen ze heel Nederland veroveren. Wat
voor mij het brandgeveul is? Met veel mensen iets leuks doen
met een Brand-biertje erbij." Projectleider Lieke Westendorp
was samen met jr. brandmanager Hendrik Nuyens verant
woordelijk voor de totstandkoming en de opening van 't
Brandgeveul: "Het brandgeveul staat voor passie, trots en
genieten." Duidelijke taal. Westendorp is meer dan blij met 't
Brandgeveul. "Ik ben er vooral trots op dat we binnen
Heineken zo goed hebben samengewerkt. Met verschillende
afdelingen hebben we dit van de grond gekregen. Het is echt
teamwork geweest."
Philip de Ridder en Thijs Brand
Antoine Pruyn
Lieke Westendorp en
Hendrik Nuyens
HET LEZERSOORDEEL VAN MARJOLEIN VAN WAARDHUIZEN:
"Toevallig hebben wij deze zomer met ons team deze
rondleiding gehad en dat was zeer geslaagd. Men is trots
op het merk en dat voelde je ter plekke. Mooi om te zien
dat daar nu ook andere bezoekers van kunnen 'proeven'."
DE GEEST VAN DE PLEK
Eregast Thijs Brand staat de hele middag al te stralen. Of beter:
te glimmen, zoals hij het zelf noemt. Kort voor hij samen met
Peter van Besouw de opening gaat verrichten, vertelt hij: "Hier
hangt een spiritus loei, de geest van de plek. Door de jaren heen
is hier van alles gebeurd, omdat er ooit een reden was om op
deze plek iets te ondernemen." De Wijlrenaren voelden zich
sterk verbonden met hun bier. "Brand-bier is een menselijk
bier," legt Brand uit. "Toen de brouwerij in 1998 werd overgeno
men door Heineken was heel Wijlre van streek. De maandag
erna heb ik een advertentie geplaatst: Gèt ut weer un bitteke?"
Brand kan er nu nog om lachen. Aan die andere eregast,
Heineken CEO Jean Franpois van Boxmeer, de vraag waarom
hij helemaal naar Limburg kwam om een Brand-bier te drinken.
Van Boxmeer, nippend aan zijn Up: "Omdat ik heel veel geveul
heb voor Brand en toevallig vind ik Brand-bier een van de
lekkerste bieren van Nederland." Of hij dan maar even het
verlossende woord wil spreken. Waar staat dat brandgeveul nu
toch voor? Van Boxmeer, klip en klaar: "Dat staat voor lekker
Limburgs bier. En het is trouwens niet alleen gevoel, het is ook
business. Goede business, mag ik wel zeggen."
Niek en Huub Gossens
Jan Vandeberg