'De maandag erna heb ik een advertentie geplaatst: Gèt ut weer un bitteke?' In het Limburgse Wijlre werd onlangs 't Brandgeveul geopend. Nu is het dus mogelijk de oudste brouwerij van Nederland te bezoeken. De sprekers, eregasten en genodigden waren allemaal vervuld van trots. Maar wat is nu eigenlijk dat 'brandgeveul'? DAT 1ST BRANDGEVEUL Over sommige dingen moetje niet moeilijk doen. Op de vraag waarom er zoveel Heineken-'toppers' naar de opening van 't Brandgeveul waren gekomen, antwoordde directeur van de Brand Bierbrouwerij Peter van Besouw dus: "Omdat we blij zijn en graag feestvieren." In de afgelopen jaren klopten voorbijgangers nogal eens tevergeefs aan bij de brouwerij. Of ze even binnen mochten kijken. In Wijlre waren ze er nog niet klaar voor. Tot 29 augus tus, want toen werden de deuren van 't Brandgeveul geopend. "De ervaring van het brandgeveul is uniek," meldt Van Besouw niet zonder trots. "Bezoekers worden ontvangen met een kop koffie en een stuk vlaai. Vervolgens laten we een film zien over het merk Brand, dan mogen ze rondkijken in het museum en daarna krijgen ze een rondleiding in de brouwe rij. Het bezoek wordt afgesloten met een proeverij in 't Kelderke. Als je weer buiten staat, weetje wat wij bedoelen met het brandgeveul." LIEFDE VOOR BRAND-BIER Het brandgeveul is dus iets watje moet ondergaan. Het laat zich in ieder geval niet gemakkelijk omschrijven, daar zijn Niek en Huub Gossens het wel over eens. Samen met Jan Vandeberg en de helaas onlangs overleden Ad Matthijssen stonden deze oud-medewerkers aan de wieg van het nieuwe museum. Een paar straten verderop verzamelden zij materia len die jarenlang in de bibliotheek stonden te verstoffen: pullen, flessen, schilderijen, emaille borden, noem maar op. Niek Gossens wuift alle eer weg, hij kan er ook niets aan doen dat hij zich zo betrokken voelt. "De laatste week heb ik hard gewerkt voor 't Brandgeveul. Pro Deo... Dat doe je niet als je er niets bij voelt."Ook bij broer Huub zit de liefde diep. "Ik was veertien toen ik hier kwam te werken. Mijn vader werkte hier Heineken nl magazine [21] en mijn drie broers ook. Maar ook na het werk draaide het om Brand. Geen schuttersfeest zonder Brand en als we uitgingen, gingen we altijd op een Brand-lichtbak af." Jan Vandeberg heeft zich toegelegd op het verzamelen van beeldmateriaal. Hij werkte 37,5 jaar voor de brouwer. Hij zit nu negen jaar in de VUT, maar maakt nog wel deel uit van het Brand-koor, dat tijdens de opening acte de presence geeft. "Ik heb het bedrijf meegemaakt in goede en slechte tijden, maar ik heb het wei altijd zien groeien. Ik heb het er in ieder geval altijd naar mijn zin gehad, daarom heb ik het zo lang volgehouden." MIX VAN TRADITIONEEL EN MODERN Terwijl locoburgemeester Jan Bormans zijn Brand Up heft op de nieuwe aanwinst voor Wijlre, laat interieurarchitect Antoine Pruyn zien wat hij met het pand heeft gedaan. Het verbindingsstuk tussen het kantoorpand en de oude brouwerij is opgetrokken uit glas. Op die manier is een strakke entree gecreëerd die een voorproefje geeft van hoe het er binnen uitziet. De ontvangstzaal is modern, maar het museum op de eerste verdieping ademt geschiedenis. "Dat is voor mij het brandgeveul: een mix van traditie en het eigentijdse," meldt Pruyn. "Brand is natuurlijk sterk geworteld in Limburg, maar het wordt wel in moderne zaken geschonken. Dat kon ik in dit pand goed tot uitdrukking brengen." De genodigden zijn

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2008 | | pagina 29