Rob Habets Peter Kuppers DIALOOG Het is weer bokbier-tijd. Heineken heeft drie bokbieren in zijn assortiment. Amstel Bock, Heineken Tarwebok en Brand Dubbelboek. De ene bok is de andere niet, menen brouwer Rob Habets en bierkenner Peter Kuppers. Wat is voor hen een echte bok? Peter: "Ik ben sinds 1981 lid van de Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier. Bokbier was toen het enige speciaalbier dat in Nederland gedronken werd. We tellen nu alleen al zo'n 50 verschillende soorten bokbieren en die smaken allemaal anders. Maar een goede bok bestaat uit gerstemout, hop, water en gist." Peter: "Over de oorsprong is onenigheid, maar zeker is dat er in het 19e-eeuwse Beieren een heel goede bok werd gebrou wen. Die werd door anderen nagemaakt. Brand en Amstel hebben bokbieren zoals ze bedoeld zijn. Maar de Tarwebok van Heineken heeft niets met het origineel te maken. Tarwe mag, maar dan moet het een bovengistend bier zijn, geen ondergistend, zoals Heineken. En er is suiker toegevoegd, dat maakt hem zoeter." Rob: "Het brouwproces bepaalt de smaak. Zo wordt het gerstemout voor Brand Dubbelboek langer geëest dan anders. Daar komen de donkere kleur en de caramelsmaak vandaan. Ik vind de Tarwebok van Heineken persoonlijk ook wat zoetig, Peter: "Dat is waar. Als het geen seizoensbier was, zou Westmalle Tripel ook als bokbier verkocht kunnen worden." Rob: "Maar Brand Imperator weer niet. Terwijl dat ook van gerstemout wordt gemaakt en qua karakter erg veel op een bok lijkt. Alleen het zogenaamde stamwortgehalte, ofwel het natuurlijke suikergehalte, is lager. Dat maakt hem iets minder zwaar en zoet. Hij zou dus nooit door kunnen gaan voor een bok." Peter: "Het suikergehalte, het gistingsproces, het weken, kiemen en eesten van de mout: er zijn zoveel details die er toe doen als je een goed bier wilt maken. Bier is een natuur product en het brouwen ervan vereist precisie, gevoel en vakmanschap." Rob: "En dat vak is en blijft enerverend. Ook na 32 jaar nog, want zo lang werk ik al bij Brand. De receptuur van onze Dubbelboek staat vast, maar je blijft sleutelen. Zo heb ik de laatste jaren de smaak verfijnd." Peter: "En die smaak is uitstekend." Leeftijd: 51. Functie: brouwmeester bij Brand. Woont: in Voerendaal. Studeerde: chemie in Sittard. Houdt van: een Brand Up op het terras, na het sporten. Leeftijd: 51. Functie: senior beleidsmedewerker bij de provincie Limburg en redacteur van het tweemaandelijkse blad Pint Nieuws van de Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier. Woont: in Maastricht. Studeerde: Nederlands recht in Utrecht. Houdt: niet van komkommers, wel van Duits bier. Rob: "Die ingrediënten zitten ook in de Dubbelboek van Brand. Deze stevige jongen wordt maar één keer per jaar gebrouwen en is een beetje mijn troetelkind." maar smaken verschillen. Er staat nergens datje het originele recept moet volgen. Bokbier moet een seizoensbier zijn met een vastgesteld suikergehalte. Dat zijn de enige eisen." [18] Heineken nl magazine

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2008 | | pagina 26