aan Hubert te Braake (40),
er Purchasing,
3 vragen
MEDEWERKERS IN DIENST BIJ
HEINEKEN IN NEDERLAND
2007
2006
Totaal personeel
4022
4191
Mannen
3235
3376
Vrouwen
787
815
Ploegendienst
1076
984
Productie
1692
1739
Niet-productie
2330
2452
Parttime
429
457
Mannen
66
68
Vrouwen
363
389
Niet-actieven
1004
1080
H.I.R.
322
349
Wachtgeld-/Overplaatsingsregeling
389
424
VUT
293
307
PERSONEELSGEGEVENS
HEINEKEN IN NEDERLAND
2007
2006
Gemiddelde diensttijd in jaren
16,8
17,1
Gemiddelde leeftijd in jaren
43,8
43,6
Verzuimpercentage
4,54
4,04
Gemiddelde verzuimduur in dagen
per ziektemelding
14,6
13,1
Personeelskosten in miljoenen euro
349
431
PERSONEELSVERLOOP
2007
2006
Indiensttreding
344
147
Uitdiensttreding
513
551
Toename/afname
-169
-404
stof ingezet en daardoor is er schaarste aan alle grondstoffen. Aan die trend lijkt voor
lopig nog geen einde te komen. Bovendien fluctueren de prijzen ook nog eens enorm.
Dat maakt het voor de afdeling Purchasing extra belangrijk om alert te zijn, willen de
bedrijfsresultaten er niet onder lijden. Hubert te Braake: "We moeten slim inkopen.
Bijvoorbeeld door meer flexibiliteit aan de grondstofkant te kweken. Wintergerst en
zomergerst voldoen bijvoorbeeld beide aan onze kwaliteitseisen, die overigens zeer
streng zijn. Dus als er een (groot) prijsverschil is tussen deze twee, kunnen we omschakelen
en de gerst gebruiken die op dat moment het goedkoopst is. Maar dat vereist ook flexibiliteit
in de brouwerij. Met mout van zomergerst ga je namelijk anders te werk dan met mout van win
tergerst. Voor energie geldt een vergelijkbaar verhaal. Voor onze productie gebruiken we gas en elek
triciteit. Maar we zouden meer energievormen kunnen overwegen en dan schakelen naar wat op dat moment de
goedkoopste oplossing is. Maar flexibiliteit kost ook geld, daarvoor moetje investeringen doen. We moeten dus
slim nadenken over hoe we dat het beste en goedkoopste kunnen doen, dat is heel interessant."
[14] Heineken nl magazine