Melief Bender,
Rotterdam
KLANT
'Meliefje ik bender, bij Melief Bender'
schreef stadsdichter Frans Vogel
ooit. Melief Bender werd opgericht
in 1876 en is het oudste en misschien
wel bekendste café van de stad. Het
dankt zijn naam aan de familie
Melief, die de zaak 73 jaar lang in
handen had. En Melief-Bender was
de naam van de weduwe die de zaak
in 1915 overnam. Sinds 1995 is
Bertus Vermeulen (57) trotse eige
naar van het fameuze bruine café.
FEITEN EN CIIFEBS
Hoe zit het met de concurrentie?
Wat maakt Melief Bender zo bijzonder?
Wat is je favoriete Heineken-product?
Hoe is jouw relatie met Heineken?
Wat maakt jouw dag helemaal goed?
Met wie zou je een keer het glas willen heffen?
Hoe staan de zaken momenteel?
[12] Heineken nl magazine
Café Melief Bender werd in 1876 als dranklokaal geopend. Het is een donkerbruin café met een vloeroppervlakte van 100 m2 en plaats voor
zo'n 160 mensen. Er kan tot 16.00 uur geluncht worden, van een broodje kaas van 1,00 tot een biefstuk met friet en salade. Beroemd is
de bal gehakt. De eigenaar, Bertus Vermeulen, heeft drie cafés en circa 18 medewerkers in dienst.
"Er zitten zo'n tien zaken aan de Oude Binnenweg, maar ik
ervaar die niet als concurrenten. De mensen komen graag bij
ons. Café Sijf, hier recht tegenover, heeft een terras in de zon.
Als het mooi maar fris is, is het daar wel eens drukker."
"Het publiek. Dat is enorm gevarieerd. Jong en oud. Arm en
rijk. Bram Peper en Gerard Cox. Iedereen komt hier. De sfeer is
hier goed en we zijn niet duur. Laatst hebben we nog een
onderscheiding gekregen voor de beste bak koffie. Die
serveren we op een blaadje met een glaasje water en een klein
likeurtje met slagroom. Daar vragen we 1,85 voor. Een
broodje kaas kost hier 1,00. En we doen leuke dingen, zo
organiseren we twee keer per jaar een groot klaverjastoernooi."
"Ik heb tien tappunten met verschillende bieren, zoals
Wieckse Witte en Rosé, Westmalle Dubbel, De Koninck en in
het najaar weer heerlijke Bok. Maar ik hou zelf het meeste van
gewoon Heineken-bier. En in de zomer natuurlijk vooral van
Ice Cold."
"Heel goed. Ik zit al 33 jaar in dit vak en doe al even lang
zaken met Heineken. En dat bevalt uitstekend. Soms zijn ze
wel wat slordig, maar als er een keer iets is, wordt het meteen
opgelost. Vroeger wisselde je ieder jaar van vertegenwoordi
ger. Nu niet meer, gelukkig. Ik heb alweer enige jaren direct
contact met Rob Candeias en de band is goed."
"Een goede omzet is natuurlijk prettig, maar mijn dag is pas
echt goed als het gezellig is en er gelachen wordt. Ik heb het
idee dat mensen het steeds drukker krijgen en meer met
zichzelf bezig zijn dan vroeger. Ik weet niet of het vroeger
allemaal beter was, het was wel vaker gezellig."
"Met goede vrienden. Sommige zie je niet iedere dag. Ik zat
sinds 1989 in de jury van de biertapwedstrijden die door het
Centraal Brouwerij Kantoor werden georganiseerd. Ik heb
daar goede herinneringen aan en er een leuke groep vrien
den aan overgehouden. De wedstrijden zijn helaas verleden
tijd. Heineken organiseert zijn tapopleiding nu zelf via het
Goed Getapt Bier-programma."
"Ik heb drie cafés. Café Vermeulen, al dertig jaar lang,
Café Timmer en Melief Bender. Alle zaken lopen ieder jaar
weer beter. Maar ik kan nog niet inschatten welke consequen
ties het rookverbod zal hebben. Het zijn alle drie bruine
kroegen en daar werd altijd stevig gerookt. Tot dusverre zie
ik een omzetdaling van twintig procent ten opzichte van vorig
jaar. En nu is het nog zomer."