Kortgeleden trad Wouter Fijnaut (36), net terug uit Nigeria,
aan als de nieuwe manager Horeca. Een interview om de
kennismaking te hernieuwen.
Je begon bij Heineken in 1995 als manage-
menttrainee. Nu ben je manager Horeca.
Had je dit ooit verwacht?
Hoe was het om in Afrika te werken?
Hoe groot is de cultuurshock?
Zie je veranderingen in de Nederlandse
horecamarkt?
Hoe wil je op deze veranderingen inspelen?
Wat voor soort leidinggevende ben jij?
Hoe werk je je in?
Gaan er dingen veranderen onder jouw
leiding?
Wat verwacht je van de medewerkers?
"Ik ben erg blij met deze positie. Ik heb bij de merken Heineken,
Amstel en bij Brand Bier gewerkt. In 1999 werkte ik voor
Vrumona frisdranken als manager Out of Home en Export,
waaronder horeca. Ik ken veel mensen en de dynamiek van de
markt. Ik houd van de Nederlandse horeca. Het is een mooie
markt. Ik krijg veel energie van de ondernemers die er werken."
"Het samenwerken met Nigerianen was een bron van inspira
tie voor mij. Het is een expressief volk, met mooie verhalen.
Ze zijn zeer positief ingesteld, ondanks de zware omstandig
heden waaronder ze leven. Ze zijn altijd op zoek naar beter
en naar vooruitgang. Dit werkt als een soort megabatterij
op de samenleving die in een enorm tempo bezig is. Ik ben
er daardoor in bijna vier jaar tijd niet in geslaagd om me ook
maar één uur te vervelen. Bovendien is Nigeria een sterk
groeiende biermarkt waar we als Heineken een leidende rol
hebben kunnen spelen. Tot nu toe het hoogtepunt in mijn
professionele en ook persoonlijke leven."
"Grotere cultuurverschillen dan tussen beide landen lijken me
niet mogelijk. Voor mij werkt dat stimulerend, je kijkt toch weer
met een frisse blik tegen je eigen land aan. Nigeria is een land
van extremen. Wat dat betreft kijk ik nergens meer van op.
Nederland blijft Nederland en is niet fundamenteel veranderd,
vind ik. Of het moeten de files zijn die steeds langer worden."
"In de jaren dat ik weg was is het uitgaan op een professione
ler niveau gekomen. De kwaliteit van het eten is fors vooruit
gegaan, en horeca-interieurs worden luxueuzer. Mensen zijn
zich meer bewust geworden van voeding, en drankjes spelen
meer en meer een rol in het invullen van hun lifestyle. Dit
maakt dat het consumentengedrag verandert, en er wordt
meer water, wijn en sap besteld dan vier jaar geleden."
"We zorgen er met concrete projecten voor dat we deze
kwaliteitsslag verder aanjagen. We bieden bijvoorbeeld bier
aan op nul graden onder de naam Heineken Ice Cold en
Amstel Ijskoud en in andere verpakkingen die invulling geven
aan de lifestylecomponent. Daarnaast bieden we meer keus
voor de consument. De ontwikkeling van cider is een andere
belangrijke stap die we nemen. Verder staan omzetverhogen-
de projecten op stapel, bijvoorbeeld om meer dan één wijn
aan te bieden die je per glas kunt bestellen, waardoor de
gemiddelde besteding en marge verder toenemen."
"Operationeel. Het gaat om scoren bij de klant en klanten
overtuigen. De huidige markt leent zich niet voor een over
maat aan bureaucratie. Wij kunnen nog heel veel nieuwe
horecaprojecten ontwikkelen, punten acquireren en klanten
voorzien van fris, wijn en gedistilleerd. We hebben superieure
merken en de beste mensen, dus ik zie heel veel kansen. We
moeten alleen wel allemaal de straat op om die kansen buiten
op te rapen. Wij zijn de leiders in de Nederlandse horeca en
gaan dat alleen maar verder uitbreiden!"
"Vooral door veel met mensen te praten, horecaondernemers
en eigen medewerkers. Daar zit de kennis van de markt en de
organisatie. Er zitten hier heel veel mensen met een groot hart
voor de zaak en voor onze merken. Ik heb veel bewondering
voor de energie die zij in de brouwerij steken."
"De afgelopen jaren zijn er grote slagen gemaakt in de
beheersing van processen. We hebben een veel strakker
georganiseerd horecabeleid gekregen. Dat is maar goed ook
want de concurrentie verhardt, en dat zal zich nog verder
doorzetten! We moeten er dus voor zorgen dat we onze
klanten achternalopen, voortdurend erbovenop zitten. Hoe
kunnen we voor de klant de bedrijfsvoering verbeteren? Hoe
krijgen we zelf ook een goed aandeel in winst? En: beschouw
een klant nooit als vanzelfsprekend."
"Dat ze mogelijkheden zien in plaats van problemen. Dat ze
gebruikmaken van hun commercieel jachtinstinct, zonder in de
interne organisatie puinhopen aan te richten. De beste com-
merciant blijft voor mij degene met de beste klantrelatie en het
vermogen daar voor de klant en voor ons geld uit te halen."
LEZERSOORDEEL VAN TANJA SNIP-ARENDS
"Een energiek verhaal. Mooi om te lezen hoeveel
carrièrekansen Wouter Fijnaut heeft benut binnen
Heineken. Iemand die de organisatie en de markt zo
goed kent, is vast en zeker voorbestemd om deze
functie succesvol te vervullen. Alle geluk gewenst!"