Kas van den Berg
Leen van Sliedregt
DIALOOG
Horeca Tapservice bestaat 25 jaar. En dat betekent: 25 jaar lang uitstekende
service aan onze horecaklanten. Twee collega's van het eerste uur blikken
terug op de belangrijkste veranderingen voor hun werk in de horecawereld.
Leen: "Vroeger had je Heineken en Amstel. Simpel. Nu hebben
veel gelegenheden, vooral in de steden en aan de kust,
allerlei speciale bieren op de tap: wit en donker bier, Amstel
Malt, Bockbier. We begonnen met twee- of driekraaninstalla-
ties en dat is langzaam uitgebreid naar meer kranen. Er
kwam Kelderbier bij: staande tanks met eigen reiniging, en
vijfjaar terug introduceerde Heineken Kelderbier 2000: tanks
die wij maandelijks afkoppelen en reinigen bij de klant."
Kas: "Ja, dat zijn belangrijke veranderingen. Vroeger moesten
wij die tapkranen helemaal uit elkaar halen. Dat scheelt in
tijd. Je hebt nu wel meer technische kennis nodig."
Leen: "Het lijkt gemakkelijk, maar je moet toch echt feeling
hebben voor die nieuwe technieken. Voor ons is veel routine
werk, maar nieuwelingen bij HTS zullen wel eens wat wegslik
ken met al die veranderingen, denk ik. Veranderingen houd
je niet tegen, overigens, daar moetje in mee."
Kas: "Materiaal en tapkranen zijn dan wel veranderd, maar
de kwaliteit van het bier niet. Dat is nog steeds mooi en
goudgeel! Ik heb het idee dat we de kwaliteit, de koeling van
de kranen bijvoorbeeld, altijd goed in de gaten hebben
gehouden."
Leen: "Ja, maar toen klanten vroeger zelf de kelderbiertanks
moesten reinigen, schoot het er wel eens bij in. Nu hebben ze
er geen omkijken meer naar. Dat komt de kwaliteit wel ten
goede. Het leverde Heineken ook meer bieromzet op."
Kas: "Een verschil is ook dat er nu vaak pythonleidingen
worden gelegd, daarin loopt gekoeld water langs de bier-
lijnen. Dat levert behoud van bierkwaliteit op. Vroeger liep
zo'n leiding nog wel eens door een warme kelder..."
Leen: "En vroeger droeg je alles met de hand, hè. Dan had je
heel wat spullen in je handen als je bij de klant kwam, dat
hoeft nu niet meer."
Kas: "Afrekenen ook niet. Dat loopt via contracten en
eenmalige betalingen per jaar. Wel zo makkelijk voor ons."
Leen: "Veranderingen of niet, ik vind het nog steeds heerlijk
in de horeca!"
Leeftijd 59
Functie medewerker Horeca Tapservice
Thuis bijna 40 jaar getrouwd, twee zoons, vier kleinkinderen
Woont in "Spijkenisse. Vroeger waren dat een paar huizen,
een kerk en een voetbalvereniging, nu wonen er 80.000
mensen en zijn er drie metrostations."
's Zaterdags "Ga ik winkelen met mijn vrouw. Heerlijk. Van
de klusmarkt naar de Etam."
Op het werk "Als ik net lekker bezig ben en mijn spoelmachine
gaat kapot, dan heb ik het niet meer naar mijn zin. Verder ben
ik een luisteraar, maar als ik het ergens niet mee eens ben,
horen ze het. Zeker weten!"
Leeftijd 61
Functie medewerker Horeca Tapservice
Thuis getrouwd, twee kinderen, een kleinkind
Woont in "Middelharnis op Goeree-Overflakkee, ik ben er
geboren en getogen."
Vrije tijd "Ik ben altijd bezig. In het weekend op visite, of
winkelen met mijn vrouw. Bijvoorbeeld in Roosendaal,
's Zomers fietsen of wandelen we. Verder houd ik van
hardlopen."
Typisch Leen "Goede omgang met klanten, geen ruzie,
gemoedelijk. Ach, ik doe gewoon mijn werk."
[26] Heineken nl magazine