Ron van Dinteren
Beatrice Moulianitaki
DIALOOG
De horecabranche kent veel jonge seizoens- en oproepkrachten die slechts
tijdelijk werken. Voor ondernemers is het de kunst het service- en kennis
niveau van deze mensen snel op peil te krijgen. Daarom ontwikkelde
Beatrice Moulianitaki bij Vrumona een lespakket; Het ABC voor de Horeca.
Ron van Dinteren is een van de eerste ondernemers die het toepast.
[22]
Heineken nl magazine
48
eigenaar van discotheek De Kelder in Hank en
restaurant De Notaris in Werkendam
horecaondernemer worden net als zijn vader
Ron is lid van het bestuur van het
Gastvrijheidsgilde
29
was trademarketeer out of home bij Vrumona, maar
heeft inmiddels vrijwillig afscheid genomen van Heineken.
ballerina worden
Beatrice komt uit een echte horecafamilie
"Vrumona hecht waarde aan goede kwaliteit in
de horeca. Daarom hebben we in samenspraak met horeca
ondernemers én branchespecialisten Het ABC voor de
Horeca ontwikkeld. Dit lespakket levert op speelse wijze
praktische kennis over hoe personeel het verschil kan
maken in de horeca. Het bestaat uit een boek, een instructie-
film en een klantenenquête. In het boek staat precies
beschreven wat de algemene werkzaamheden in de horeca
zijn: van het aan- en uitdoen van het licht tot en met het
ontvangen van gasten."
"Wij organiseren een aantal keer per jaar een avond
voor het personeel. Dan proberen we iedereen ervan te
doordringen wat het betekent om in een discotheek of
restaurant werkzaam te zijn. Hoe geef je een klant het
gevoel dat hij welkom is, hoe kun je actief verkopen en hoe
zit het met hygiëne? Het ABC voor de Horeca is precies het
handvat waar horecaondernemers behoefte aan hadden."
"We hebben het pakket inhoudelijk gebaseerd
op het Vrumona-rendementsmodel. De vijf pijlers zijn:
Omgeving Sfeer, Gastheerschap Service, Productaanbod
Kwaliteit, Actieve Verkoop Presentatie en Traffic. Per
pijler worden alle taken nauwkeurig omschreven. Bij Actieve
Verkoop Presentatie staat bijvoorbeeld heel gedetailleerd
hoe je verschillende dranken uitserveert; etiket naar voren,
altijd in een merkglas, wel of niet met ijs. Verder bevat het
legio weetjes en praktische tips die je goed kunt gebruiken
als je voor het eerst met een dienblad in je handen staat."
Ron: "De arbeidsmarkt is krap op dit moment en het is
moeilijk om aan mensen te komen. Van de nieuwelingen
wil je als het even kan allemaal toppers maken. Dit pakket
helpt daarbij. Ik ga het trouwens ook inzetten bij mijn vaste
medewerkers. Een opfriscursus kan geen kwaad."
"Wat ik heel erg leuk vind, is dat we nu ook
worden benaderd door scholen die een horecaopleiding
verzorgen. Dat die zijn geïnteresseerd in het ABC zie ik
absoluut als een compliment."