COMMERCIËLE
WIJNVRAAGBAAK
BIJ HEINEKEN?
02
03
Horecaondernemers kunnen bij Heineken niet
alleen terecht voor bier, fris en gedistilleerd, maar
ook voor een ruime keuze aan wijnen. En sinds
kort is er een nieuwe 'wijnfunctie' in het leven
geroepen: horeca sales support wijn. Falco Grütgen
(22) is de eerste. Hij is in dienst van Oud Reuchlin
Boelen, maar werkt voor Heineken. Wat doet een
wijnkenner bij een bierbrouwer? Vanaf zijn Heer-
lense werkplek legt Falco dat zelf uit.
m
"Het is een commerciële functie. Ik geef
advies met het doel de verkoop van wijn
te vergroten. Vooral aan klanten, maar
ook aan medewerkers (horecavertegen-
woordigers, accountmanagers horeca
en verkooptelefonie). Een aantal horeca
ondernemers heb ik rechtstreeks onder
mijn hoede. Daarmee ondersteun ik
mijn rayonmanager. Ik ben een echte
wijnvraagbaak. Als gevraagde wijnen
bijvoorbeeld niet leverbaar zijn, draag ik
alternatieven aan. Dan zorg ik dat klanten
snel proefflesjes krijgen. Ik organiseer
verder bijvoorbeeld proeverijen op
onze unit in Heerlen om zo relaties van
Heineken die nog geen wijn afnemen,
als klant te winnen voor wijn of om bij
bestaande wijnklanten meer af te zetten."
Ik ben een externe medewerker, in
dienst van wijnimporteur Oud Reuchlin
Boelen. Verder heb ik een marketing-
achtergrond en bezit ik inmiddels een
wijnbrevet. Klanten merken snel
genoeg dat ik genoeg kennis heb en
hen goed kan adviseren, en dan vinden
ze het prima. Voor hen is het alleen
maar fijn dat ze al hun drankproducten
bij Heineken kunnen afnemen. Extra
customer service, zeg maar. Mijn
meerwaarde is dat horecaonder
nemers bij mij meteen informatie
kunnen krijgen. Ze hoeven niet eerst
een afspraak te maken met een
vertegenwoordiger."
'Ja, het gaat me goed af. Ook al ben
ik pas twee maanden actief in deze
functie, de eerste positieve resultaten
zijn al zichtbaar. Mijn functie is een pilot.
Op dit moment wordt er gezocht naar
meer collega's sales support wijn voor
andere locaties in Nederland. Hoe het
verder gaat? Ik ben er positief over,
(lachend) we gaan met wijn meer leven
in de brouwerij brengen!"
OPROEP
Welke kwestie zou jij eens in Vragenvuur aan de orde willen stellen? Beslis mee!
Heikele zaken en dringende vragen zijn welkom bij redactie@heineken.nl
Heineken nl magazine