'Dc vrinst van
Heineken op
Verklaart dat helemaal het
prijsverschil tussen een
flesje "bier in de super
markt en een pilsje in het
café?
Hoe komt de prijs van een
"biertje in het café dan tot
stand?
De tweede klacht van de
horecaondernemers in het
programma was dat de in
koopprijs van "bier voor de
horeca hoger is dan die
voor de supermarkten.
"Voor een groot deel wordt dat verschil ook veroorzaakt
doordat bier voor de supermarkteigenaar een andere functie
heeft dan voor de horecaondernemer. Supermarkten stunten
vaak met bier, om zo meer klanten de winkel in te krijgen.
Terwijl een gemiddeld horecabedrijf draait op de marge van
bier, gebruikt een supermarkt de volledige marge - en soms
zelfs meer dan dat - voor acties en kortingen. Dat wordt dan
weer gecompenseerd doordat die extra klanten ook andere
producten kopen. Veel van onze horecaondernemers geloven
dat niet, maar vraag een franchisenemer van een super
markt maar eens wat voor marges hij maakt op bier! Dat is
overigens het gevolg van de felle prijzenoorlog in de super
markten. Die heeft geleid heeft tot tienduizenden ontslagen
in het levensmiddelenkanaal. Als Koninklijke Horeca
Nederland stelt dat de prijs omlaag moet, omdat dit bij
supermarkten ook kan, betekent dit dat hun leden met verlies
moeten verkopen en ook mogelijke ontslagen op de koop toe
moeten nemen."
"Als een glas Heineken van 25 cl in de horeca €1,90 kost,
dan is daarvan ongeveer een vijfde deel accijns en btw.
De inkoop, exclusief accijns, is ook een vijfde. De rest, dus
60 procent, is de brutomarge van de ondernemer. In het
"Dat prijsverschil heeft alles te maken met de kosten die
gemoeid zijn met het bedienen van de horeca. Een gemiddeld
café neemt jaarlijks 75 hectoliter bier af. Aan een distributie
centrum van een supermarkt wordt jaarlijks wel meer dan
100.000 hectoliter geleverd. Dat is ruim 1.000 keer zoveel!
Wij hebben in totaal zestig mensen aan het werk om de
supermarkten te voorzien. Daar verkopen wij tweederde van
ons volume. Voor de horeca hebben we 1.300 man op de
been en daar gaat eenderde van het volume om. Met andere
woorden: de kosten per liter voor de horeca zijn voor ons ook
hoger. Stel dat een horecaondernemer net zoveel afneemt als
bijvoorbeeld Albert Heijn, tegen hetzelfde serviceniveau, dan
krijgt hij ook dezelfde prijs. Zo simpel is het."
[20] Heineken nl magazine