RECHT UIT HET HART
Peter Louwerse (49)
Is groepsleider Logistiek voor de unit
Middelburg en werkt bijna tien jaar bij
Heineken. Fietst nu nog elke dag naar
zijn werk, maar verwacht dat na de
verhuizing twee uur reistijd hem niet
in de koude kleren gaat zitten.
Is horecavertegenwoordiger voor de unit
Nijmegen. Met 350 horecazaken onder zijn
hoede bepaalt hij voor een groot deel zijn
eigen werkklimaat.
"Mij maakt het niet uit in
welke vorm ze het gieten; er
moet altijd naar medewerkers
geluisterd worden. Onze unit
gaat sluiten, verschillende
afdelingen zijn al verhuisd. Ik
ga straks naar Etten-Leur. In
zo'n onderzoek kun je melden
wat je op je hart hebt. Het MT
zal de beslissing echt niet
terugdraaien. Maar zo komen
gevoelens aan de oppervlakte
en blijven ze niet broeien. Ik
ben benieuwd wat er gebeurt
met onze opmerkingen. Ik heb
een keer eerder zo'n soort
onderzoek ingevuld, maar ik
kan me niet herinneren dat ik
ooit iets heb teruggehoord.
Ons werkklimaat hier is heel
goed; grote collegialiteit, fijne
sfeer en een trots gevoel over
Heineken als werkgever. Na
de verhuizing zal dat minder
zijn, denk ik. Ik las dat Hans
de Ruiter in het weekend een
voetbalelftal traint.
Zo'n team presteert samen
op één veld. Door de nieuwe
werkwijze bij Heineken zijn
veel spelers verdeeld over
verschillende locaties. Ik ben
bang dat ons sterke teamge-
voel dan wat minder is. Dit
soort twijfels kan ik uiten in
het onderzoek."
[12] Heineken nl magazine
"Ik ben blij dat Heineken dit
soort onderzoeken doet. Als
bedrijf moetje weten wat er
intern speelt, om extern goed
te kunnen presteren. Ik ben
benieuwd naar de resultaten,
naar de acties. Niet alleen
intern voor mijn eigen unit,
maar ook naar het verschil
met andere bedrijfsonderde
len. Ik zou wel een landelijk
overzicht willen krijgen. Een
goede terugkoppeling moti
veert ook om de volgende keer
zo'n vragenlijst weer serieus in
te vullen. Ons werkklimaat? Ik
vind dat de commercie te veel
belast wordt met administra
tieve rompslomp. Hier heeft
onze directie wellicht een
uitdaging. Ik wil ondernemend
en creatief bezig zijn. Dat kan
ik niet als ik achter mijn laptop
zit, daarvoor moet ik in mijn
gebied lopen. Met klanten
praten. Dat prikkelt en levert
nieuwe ideeën. Wat ik heel
goed vind, is dat ik vrij mag
ondernemen en creatief mag
zijn. Heineken heeft de beste
innovatieve ideeën ter wereld.
Alleen is mijn ervaring dat we
die soms - door interne logheid
- minder slagvaardig in de
markt zetten. Toch is Heineken
een fantastisch bedrijf om voor
te werken, ieder bedrijf heeft
zijn verbeterpunten, zolang je
laat zien dat daaraan gewerkt
wordt en de mensen daarin
betrekt, ben je intern, naar
mijn mening goed bezig."