'Gewoon ongedwongen een
biertje drinken, is er niet
meer bij'
Gezocht: nieuwe panelleden
Smaakt het biertje zoals is omschreven? In de computer geven
ze het verschil aan. Verder zit bij elk setje glazen minimaal één
glas dat 'gespiked' is: een biertje waaraan bijvoorbeeld extra
veel alcohol of hop is toegevoegd, zodat de smaak echt afwijkt.
Als de panelleden dit biertje niet waarnemen, kan dat een
signaal zijn dat ze niet goed genoeg proeven.
BEST COMPLEX
Wim Bogaard is werkzaam op de afdeling Bussiness Applica
tions en maakt al vier jaar deel uit van dit panel. Volgens hem
is het moeilijkste aan dit werk om je eigen voorkeur uit te scha
kelen. "Maar dat moet wel. Het gaat er niet om of ik het bier
lekker vind, maar of ik kan omschrijven hoe het bier smaakt. Ik
heb hiervoor een uitgebreide training gehad van een halfjaar.
Toen ik me opgaf, wist ik niet dat het zo complex was. Ik was al
een wijnliefhebber en het leek me ook leuk om meer te leren
over bier. Ik vind het eigenlijk nog steeds grappig om te doen
en een fijne bijkomstigheid is dat ik nu ook andere drankjes
veel aandachtiger drink dan voorheen."
Chemisch analist Peter Slotboom, laborant bij Sensory
Analytical Services, is het daarmee eens. "Ik ben nu dusda
nig getraind in het herkennen van smaken, dat ik er buiten
werktijd ook mee bezig ben. Gewoon ongedwongen een biertje
drinken is er niet meer bij, want ik ben direct bezig met proe
ven. Zo dronk ik laatst op een terras met mijn vriendin een
Iers speciaalbier, geen Heineken-product trouwens. Zij proefde
niks geks. Maar toen ik haar vroeg bij de volgende slok aan
blauwe kaas te denken, zei ze: verrek, je hebt gelijk! Ik denk
dat het ging om een bacteriologische infectie."
GEZAMENLIJK OORDEEL
Het Flavour Research Panel gaat een stapje verder. Hierin
zitten ook Heineken-medewerkers, maar zij moeten naast goed
kunnen waarnemen ook nog eens goed kunnen discussiëren.
De taak van dit panel is namelijk om gezamenlijk tot een
eensgezind oordeel te komen over het geproefde bier. Hier
worden bijvoorbeeld nieuwe bieren getest, of men bespreekt
bier waarover een klacht is binnengekomen. De panelleden
krijgen minder bieren te proeven dan in het Corporate Brand
Wil je ook lid worden van het Corporate Brand panel?
Helaas kunnen alleen medewerkers die in het kantoor
gebouw in Zoeterwoude werken, deelnemen. Je moet
minimaal drie keer per week 20 minuten beschikbaar zijn
en de training duurt een halfjaar. Meer informatie en
aanmelden bij Marieke Lentfert/Martin Klerks, telefoon
071 545 6661 of e-mail NLHTS CSE@heineken.nl.
[6] Heineken nl magazine