'Het is geen platte
kostenoperatie. Je moet
ook naar de rest van het
plaatje kijken'
Meer verkopen bij klanten. De kwaliteit van de klaargezette bestellingen verhogen.
Project Springbok moet bij de horecavestigingen heel concrete resultaten boeken.
Daarvoor moet wel de hele organisatie op de schop. Vestigingen worden samen
gevoegd, functies veranderd. Springbok-projectleider Marinus van Dorst en 0R-
voorzitter Tim Visser vertellen over deze roerige periode.
SPRINGBOK IN EEN NOTENDOP
TEGENGELUID
[10] Heineken nl magazine
WAT 1
BRENGT triI
SPRINGBOK?
Springbok is een verzameling van projecten die worden
uitgevoerd bij de horecavestigingen om meer rendement uit
het horecakanaal te halen. Meest in het oog springend is de
samenvoeging van de vestigingen. Het aantal wordt terug
gebracht van zeventien naar negen. De andere Springbok-
maatregelen vloeien voort uit die stap. "Het is geen platte
kostenoperatie," bezweert projectleider Marinus van Dorst.
"Maar als je toch in die nieuwe vestigingen zit, moetje ook
naar de rest van het plaatje kijken. Naar meer efficiency in
het magazijn, meer verkoop van je restpakket zoals fris, wijn
en gedistilleerd, naar optimalisatie van de routes van de
drankenhandelwagens. In Zoeterwoude is voor de administra
tie een Shared Service Center ingericht waar zaken centraal
Project Springbok is de naam van een serie grote organisa
torische veranderingen bij de horecavestigingen. De
zeventien vestigingen worden teruggebracht tot negen en
er wordt ook een inhoudelijke slag gemaakt, waardoor
veel functies anders of zwaarder zijn geworden. Daarnaast
komt er een nieuw Warehouse Management Systeem en
willen de horecavestigingen meer focus leggen bij
innovatie en nieuwe producten. Voor sommige medewer
kers heeft Springbok grote gevolgen: ze moeten verhuizen
of worden kwantitatief of kwalitatief boventallig.
worden opgepakt. Er komt een nieuw Warehouse Management
Systeem, waardoor orders veel gestructureerder worden
verzameld. We zullen meer klanten met kelderbier gaan
beleveren. En we kijken naar mogelijkheden om onze markt
te verbreden. Er ligt nu een groot accent op wijn en frisdrank,
maar kunnen we een wat vergeten productcategorie zoals
koffie niet veel meer uitbouwen? Ook dat is een onderdeel
van Springbok."
De aanleiding voor de huidige plannen is eenvoudig. De
biermarkt krimpt in de horeca. "Als we met de Nederlandse
drankenhandelorganisatie op de huidige manier doorgaan,
betekent het dat we over tien jaar geen winst meer maken.
Dat maakt het noodzakelijk goed naar onze organisatie te
kijken," benadrukt Marinus.
Die boodschap, hoewel duidelijk en goed onderbouwd, kwam
hard aan. OR-voorzitter Tim Visser: "De OR schrok aanvanke
lijk. We kregen een eerste opzet (grofstructuur) waarin al
sprake was van een flinke boventalligheid. Er waren minder