Hoeveel
reputatieschade
veroorzaakt
een medewerker
die buiten
werktijd te
veel drinkt?
i art op
Icoholgebruik
je werk - kun je het dan maken om uitje dak te gaan aan het
einde van een lange dag leren? Of, nog een stap verder, kun
je als Heineken-medewerker 'los' gaan als je met je collega's
op stap bent? Hoeveel reputatieschade veroorzaakt een
medewerker die buiten werktijd te veel alcohol gebruikt?
Cool@Work zoekt naar de grenzen van het ambassadeurschap
en bekijkt in hoeverre Heineken daar met be
leidsregels invloed op kan uitoefenen.
Daarnaast wil Cool@Work invulling
geven aan Heineken's verant
woordelijkheid wat betreft
voorlichting aan medewer
kers over het Heineken-
standpunt. Dat betekent
dat er wordt gekeken
naar heldere gedrags
regels, zoals de 'alcohol-
brief' die medewerkers
krijgen als ze in een
leaseauto rijden. Daarin
wordt helder gesteld dat
5/jjoJ rl-th&ï.&ll fiSpO/JSJbJJ
medewerkers kunnen worden ontslagen als ze zich met
te veel alcohol op achter het stuur bevinden. Er zijn meer
situaties waar duidelijke regels kunnen helpen, bedrijfs
uitjes bijvoorbeeld. Aan die regels wordt gewerkt. Zo maakt
Heineken iedereen ondubbelzinnig duidelijk wat wel en
niet kan.
WERKELIJK GENIETEN
Extern brengt Heineken de noodzaak van verantwoord
alcoholgebruik onder de aandacht via de campagne 'Enjoy
Heineken responsibly', met de bekende commercial met
de blindengeleidehond. Uit onderzoek bleek dat mensen
het filmpje hoog waardeerden: men vond de boodschap
weliswaar niet nieuw, maar wel erg belangrijk. Ook stond
dit Heineken-initiatief nog een beetje los van de andere
reclame-uitingen. Daarom is er hard gewerkt om de bood
schap van verantwoord alcoholgebruik dichter bij die van
'genieten' te brengen. Het resultaat is dat de komende tijd
een aantal Heineken-commercials wordt gevolgd door
een zogenaamde 'tag-on', een korte boodschap over verant
woord genieten die nog even terugkomt na de commercial.
Daarmee worden 'genieten' en verantwoord gebruik al
meer geïntegreerd.
Het blijft echter niet bij deze 'tag-on'. Verantwoord alcohol
gebruik wordt ook onderdeel van het 'Goed Getapt'-project:
in de cursussen aan het horecapersoneel wordt ruimte
gemaakt om verantwoord alcoholgebruik te bespreken.
Heineken houdt je op de hoogte van het verloop van
deze acties.
HET OORDEEL VAN KARIN VAN MAREN:
"Interessant artikel. Ik vind dat Heineken verantwoord alcohol
gebruik binnen het bedrijf onbeperkt mag uitdragen, maar dat zij
buiten het bedrijf aan de zijlijn moeten staan. Beleidsregels voor
alcoholgebruik buiten werktijd vind ik te ver gaan; het is ieders
eigen verantwoordelijkheid. Het is voor mij echter makkelijk
praten omdat ik zelf geen alcohol drink."
Heineken nl magazine [25]