De kop is eraf. Het eerste filiaal
van Loca Amstel Foodcafé,
opende onlangs zijn deuren
in Haarlem. Het is het begin
van een hele keten. Loca biedt
prima eten en drinken, onder
de vlag van Amstel. Maar
waarom begint een bierbrou
wer eigenlijk een horecaketen?
LOCA AMSTEL FOODCAFÉ
TOPKOK
In het centrum van Haarlem, voor een
rijtje populaire uitgaansgelegenheden
achter de Grote Kerk, ligt ineens een rode
loper op straat, geflankeerd door een
grote boog rode en witte ballonnen. De
rode loper eindigt bij Haarlem's nieuwste
horeca-aanwinst: Loca Amstel Foodcafé.
Vandaag - 2 mei - is de officiële opening
van dit Amstel-initiatief.
Vanbinnen oogt Loca modern en hip,
maar toch gezellig. De Amstel-kleuren
rood en wit domineren het pand. Ook
is er veel blank hout. De opvallendste
blikvangers in het interieur worden
's middags tijdens de openingsceremonie
onthuld: een gigantische open keuken
en vier biertanks die goed zichtbaar
staan te blinken in de opengewerkte
kelder. Vanuit die tanks lopen de bier
leidingen in het volle zicht naar de taps
bij de bar. Deze interieurkenmerken zul
len terugkomen in alle vestigingen, want
Amstel streeft naar een landelijke
keten van Loca's. Bas Bakker, senior
brandmanager Amstel, vertelt: "Dit
jaar moeten er nog twee a drie Loca's bij
komen. Momenteel wordt hiervoor druk
gezocht naar locaties in middelgrote en
grote steden. Uiteindelijk willen we dat
de keten in de komende vier jaar groeit
naar minimaal twintig locaties."
Met de Loca-formule springt Amstel
in het gat tussen cafés en restaurants.
Horecabezoekers willen steeds vaker
goed eten en drinken combineren in
een informele setting. "Die mogelijkheid
gaan wij bieden," zegt Bas. "Niet zoals het
gebeurt bij eetcafés, die doen het voedsel
er toch vaak een beetje bij. Wij zetten
echt kwalitatief hoogwaardige hapjes en
gerechten op tafel." Voor dat topeten is
Bij de opening van Loca stond
buiten op de Markt de langste
tafel van Haarlem en omstreken,
waar voorbijgangers konden
snoepen van lekkere, vooral
Aziatische hapjes. Binnen
werden de grote biertanks en
de open keuken op spectacu
laire wijze onthuld door
marketing directeur Heineken
Nederland Herwin van den Berg,
daarbij geassisteerd door top
kok Ramon Beuk en cabaretier
Ruben van der Meer.
ook een echte topkok aangetrokken.
Ramon Beuk, bekend van het tv-pro-
gramma 'Born2Cook' en zijn column
in De Telegraaf, tekende voor het menu,
trainde het keukenpersoneel en houdt
toezicht op de kwaliteit van het eten.
Zijn inspanningen zorgden voor een
prima mix van mediterraan en Aziatisch
voedsel. Op de kaart prijken veel kleine
hapjes, zoals gegrilde asperges, serrano-
ham, aardappelsoep of Thaise noedel
salade. Maar er zijn ook complete maal
tijden - bijvoorbeeld gegrilde tonijn met
ratatouille - en natuurlijk desserts.
"Toegankelijke en erg lekkere gerech
ten," zo omschrijft Bas het.
[4] Heineken nl magazine