EEN KWESTIE
VAN LEF
Is er op lokaal niveau
genoeg deskundig
heid?
Kunnen we nu elke
week andere dien
sten verwachten?
En als medewerkers
het oneens zijn met
een roostervoorstel?
De nieuwe CAO maakt het mogelijk om op lokaal
niveau roosters te wijzigen zonder dat daarvoor
centraal overleg nodig is; aanpassingen kunnen
worden doorgevoerd na goedkeuring van de
lokale ondernemingsraad. Misschien even
wennen, maar er zit zeker muziek in, vindt
Toon Wennekers, districtsbestuurder van FNV
Bondgenoten.
Deze flexibele CAO legt een grote
verantwoordelijkheid bij het lokale
management en de lokale onderne
mingsraad. Die kunnen ze volgens mij
wel aan. Het is een kwestie van lef
hebben en proberen. De lokale mede
zeggenschap kan altijd rekenen op
ondersteuning van de vakbond. Van
arbeidstijdendeskundigen bijvoorbeeld.'
Nee, je moet meer denken aan
productie-uren anders invullen dan
standaard, ik kan me voorstellen dat
het voor afdelingen die de horeca
bedienen, tegen het weekend aan
drukker is. Zij zouden dan op vrijdag
langer kunnen werken en op dinsdag
- als het rustiger is - korter. En: als je
van het principe van vaste ploegen
afstapt, kunnen er ook aanpassingen
gemaakt worden voor individuele
werknemers. Denk maar aan mensen
met verschillende bioritmen: de een
kan misschien minder ochtenddiensten
en de ander minder nachtdiensten
draaien. Ik zeg niet dat we het iedereen
naar de zin kunnen maken. Maar ik heb
goede hoop dat het prima zal werken."
OPROEP
Welke kwestie zou jij eens in Vragenvuur aan de orde willen stellen? Beslis mee!
Heikele zaken en dringende vragen zijn welkom bij Heinekennlmagazine@heineken.nl
"Allereerst is voor zo'n voorstel
instemming van de lokale onderne
mingsraad nodig. Ik ga ervan uit
dat die mensen polsen wat werkne
mers willen. Bij grote ontevredenheid
kunnen mensen altijd ondersteuning
van de vakbond vragen, en ze krijgen
daarvoor onze aandacht. Voor onge
lijkheid tussen verschillende locaties
ben ik niet bang. Als het om hetzelfde
aantal productie-uren gaat en er zijn
verschillen tussen vestigingen, dan
moedig ik die 'concurrentie'juist aan.
Want is de situatie elders gunstiger,
dan is het nu gemakkelijker om de
zaken in je eigen vestiging te veran
deren."
Heineken nl magazine [23]