'We benutten onze
capaciteit niet altijd'
FRANCISCO RUIZ GALLEGO Production Strategy Manager
Heineken Espana
[18] Heineken nl magazine
EERSTE INDRUK "De deur van
de directeur stond gewoon open
en Peter was voor iedereen aan
spreekbaar. Op de brouwerij werken
nauwelijks managers en sommige
medewerkers vervullen meerdere
functies tegelijk. Iedereen werkt
heel zelfstandig, personeel krijgt
veel verantwoordelijkheid en is goed
opgeleid. Ze stralen met z'n allen uit:
'Wij doen het samen'!"
OVEREENKOMSTEN "Onze brouwe
rij zit ook in een dorp. De bewoners
van Arano voelen zich, net als die van
Wijlre, verbonden met de brouwerij.
En naast Heineken produceren wij,
net als Brand, onze eigen merken:
Legado Juste en Cruzcampo. Met
name Cruzcampo loopt erg goed:
in heel Spanje verkopen we daarvan
vijf miljoen hectoliter. Arano heeft
een capaciteit van 900.000 hectoliter
per jaar. Maar die benutten we
niet altijd."
GROOTSTE VERSCHILLEN
"Wij hebben te maken met een sterke
vakbeweging; zij zitten boven op elke
verandering die mogelijk personele
gevolgen heeft. Ook is onze equip
ment ouder."
KENMERKEND AAN ARANO
"Ons productievolume door het
jaar heen is vrij grillig: in de zomer
hebben we het ontzettend druk, in
de winter rustig. De andere Spaanse
brouwerijen in Madrid en Valencia
zitten 's zomers al aan hun maxi
mum, wij niet. Als zij het verkoop
volume niet kunnen produceren,
springt Arano bij. In de zomer zijn
we afhankelijk van oproepkrachten.
Maar ik werk liever met een vaste
basis. Gedurende het hele jaar zou
die kern een gelijkmatiger productie
moeten draaien. Vooral in de winter
is het bij ons rustig en kan de produc
tie omhoog."
GOEDE PRESTATIE "Tijdens ons be
zoek kregen we in de kelder van de
brouwerij een lunch en liet de kelner
ons diverse soorten bier proeven die
Brand produceert. Hij werkte eerder
bij Brand, maar had na de reorgani
satie bij een extern facilitair bedrijf
een nieuwe baan gekregen. En hij
was nog steeds even trots op Brand!
Dat is knap: een bedrijf efficiënter la
ten werken, zonder dat medewerkers
daar een zure nasmaak aan overhou
den. Bij Brand is de kwaliteit mede
dankzij het gemotiveerde personeel
bewaard gebleven. Daar is een men
taliteitsverandering voor nodig en ik
hoop dat wij dat ook hebben bereikt
als we in 2008 alle veranderingen
hebben doorgevoerd."