14.45 uur Naa]
15.00 uur
Medewerkers beschrijven in worksheets hoe je een bepaalde taak aanpakt
op werklijsten op 'het bord'
consequent kwijt, onduidelijkheid over te volgen procedures
bij storingen, kortom, een chaos. Binnen korte tijd wisten
medewerkers dit proces gezamenlijk om te keren. Resultaat:
overzicht en tijdwinst, waardoor iedereen prettiger werkt.
Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden
is de 'groene meter' op een van de machines. De temperatuur
van de machine moet binnen bepaalde marges blijven om
goed te kunnen functioneren. Voorheen was niet duidelijk
genoeg wanneer de machine te warm werd, waardoor een
keten van problemen kon ontstaan. Nu wordt de temperatuur
aangegeven met rood en groen. En groen staat voor, dat
moge duidelijk zijn, goed. Het is 'taal' die iedereen begrijpt.
Je krijgt niet watje vraagt, maar je krijgt watje checkt. Met
dat motto worden er hier doorlopend audits gehouden, om
te kijken of de principes van 5S voldoende bekend zijn bij alle
medewerkers. Ik vraag me hardop af of zij het niet vervelend
vinden om continu op hun vingers te worden gekeken terwijl
ze hun werk doen. Dat zag ik helemaal verkeerd, want men
reageerde bijna in koor: "Wij geven zelf aan wat er in de
audits aan de orde komt!" Tijdens TPM-vergaderingen
bespreken ze wat er op de werkvloer verbeterd moet worden
en dat noteren ze op de werklijsten op het bord. Men gaat
vervolgens aan de slag om het probleem echt aan te pakken.
Pas daarna vindt een audit plaats.
Tijd om het met eigen ogen te aanschouwen. Oordoppen in,
een veiligheidsbril op en zware veiligheidsschoenen aan:
we gaan een audit uitvoeren.
Onder leiding van rayonmanager Hans Voermans lopen we
door de brouwerij. Hij geeft toe dat hij een streng auditor is
die alle onderdelen van de audit, zo'n 37 in totaal, echt
bekijkt. "Ik weet dat dit team heel goed werkt, dus je kunt de
neiging krijgen ongezien een voldoende te geven. Maar dat is
niet slim, want zodra zaken verslappen, hebben zij daar zelf
ook last van. Een voorbeeld: bij het apparaat waar de flessen
Heineken nl magazine [13]