'WAS ER GEEN
FIT2FIGHT GEWEEST,
DAN HADDEN WE
DEZE DINGEN OOK
GEDAAN'
Vorig jaar was het er ineens, het getal: 200.000.000. Dat is het
bedrag in euro's dat Heineken wereldwijd wil besparen op haar
vaste kosten. Om zo in 2008 weer op volle kracht de concurrentie
aan te kunnen. 'Fit2Fight' heet het programma dan ook. Wat
betekent het voor Heineken in Nederland? Dat vroegen we aan
financieel directeur Koos Tromp.
Nog méér bezuinigen?
Om wat voor besparingen gaat
het dan?
Bij het vorige nummer van dit magazine troffen alle medewer
kers een dvd aan waarop voorzitter van de Raad van Bestuur
Jean Franpois van Boxmeer onder andere het programma
Fit2Fight schetste: wereldwijd 200 miljoen euro besparen in
drie jaar tijd. Het grootste deel van die besparingen moet uit
West-Europa komen.
Koos Tromp: "Die reactie is begrijpelijk. We zijn de laatste jaren
al behoorlijk aan het reorganiseren geweest. Fit2Fight gaat
over de periode 2005 tot 2008. Met andere woorden: in 2008
worden de kosten vergeleken met die in 2005 en daar moet die
200 miljoen besparing wereldwijd uitkomen. Inmiddels zitten
we in 2007. Toen vorig jaar dit programma werd aangekon
digd, waren wij dan ook niet verrast. We waren in Nederland
al bezig met efficiënter werken en kosten besparen. Fit2Fight
is dus geen nieuwe ronde, het is voor ons het 'haakje' waaraan
de plannen die we al hadden gemaakt, worden opgehangen.
Was er geen Fit2Fight geweest, dan hadden we deze dingen
ook gedaan.
Fit2Fight gaat over het terugbrengen van alle vaste kosten,
afgezien van energie en water. Wij hebben een benchmarkstu-
die uitgevoerd om onszelf te vergelijken met andere bedrijven.
Daaruit bleek dat die andere bedrijven werken tegen lagere
vaste kosten dan wij. Dat betekent dus dat die kosten bij ons
ook omlaag kunnen. We zitten bovendien in een dalende bier
markt, waarin ook nog eens de prijzen onder druk staan. Dat
in combinatie met die te hoge vaste kosten, betekent dat onze
marges te klein zijn. De manier om daar iets aan te doen is: die
vaste kosten aanpakken. Gelukkig hebben wij in Nederland op
dat terrein in 2006 al heel veel gedaan."
"Ruwweg komt de helft van de kostenbesparingen uit de
Supply Chain, zo'n 30% uit de ondersteunende diensten en
20% uit Commercie. Bij Supply zijn we flink op weg, dankzij de
diverse projecten en programma's die al zijn gestart. Zo loopt
het Total Productive Management (TPM)-programma al een
aantal jaren en dat levert veel besparingen en een grotere
efficiency op. Hierdoor kunnen we steeds meer produceren
zonder te hoeven uitbreiden. Daarnaast lopen er continu inves
teringsprojecten, denk bijvoorbeeld aan automatisering, rol-
lerbanen, onbemande heftrucks en automatische belading van
containers. Er is dus wel al een bewezen geschiedenis van het
omlaag brengen van de kosten. Deze aanpak wordt doorgezet."
Heineken nl magazine [5]