SPRINGBOK
Horeca heeft begin dit jaar het project Springbok afgerond.
Springbok staat voor de 'volgende sprong voorwaarts' voor onze
groothandels. De uitkomst van het project is een 9-puntenplan:
1 CREËREN VAN OPTIMALE LOGISTIEKE LOCATIES (VOEGINGEN)
2 INTRODUCTIE VAN EEN WAREHOUSE MANAGEMENT SYSTEM
3 INTRODUCTIE VAN HET SLOW MOVER WAREHOUSE
(CENTRAAL DRANKENHUIS)
4 ROUTE OPTIMALISATIE
5 VERDERE UITROL KELDERBIER
6 VERHOGEN VRUMONA-AANDEEL
7 VERHOGEN OMZET GROOTHANDEL
8 INTRODUCEREN KOFFIE ALS HANDELSPRODUCT
9 VERHOGEN EFFICIENCY ADMINISTRATIE
De activiteiten zijn inmiddels in volle gang. Horeca is druk bezig
met de voegingen en in een eerdere aflevering van Heineken NL
magazine schreven we al over het Centraal Drankenhuis. In dit num
mer staan we stil bij de introductie van het Warehouse Management
System.
slag of stoot, vertelt Hans van Ballegooijen. "We hadden wel al
een aantal oefeningen met de medewerkers gedaan, maar de
cultuuromslag en kinderziektes kwamen pas naar boven toen
we echt 'live' gingen. Iedereen moest natuurlijk wennen aan
het apparaat en de opdrachten gingen twee keer zo langzaam
de deur uit. En toen viel ook nog eens het administratie
systeem uit! Terwijl de mensen van het magazijn hier nood
gedwongen bleven eten, moesten wij en de leverancier van
WMS alle zeilen bijzetten. Uiteindelijk konden we alle klanten
nog dezelfde dag bedienen, maar sommige kregen hun lading
pas om twaalf uur 's nachts. Dat betekende dus lang doorwer
ken voor de mensen hier. Begrip was er wel, maar blij waren
ze niet."
Toch zal het voor hen straks echt makkelijker worden, verze
kert Ramon. Ervaringen met een soortgelijk WMS binnen HNS
DCS hebben dat bewezen. "Dankzij WMS kunnen we klanten
sneller en zorgvuldiger helpen." En dat geldt voor klanten
over heel Nederland.
Hans kunnen niet wachten tot alle groothandels straks via de
handterminal werken. "Overdag werken dan meer dan twee
honderd gebruikers via één centraal systeem."
STERK STAALTJE
Waar zijn beide heren nu het meest trots op? Hans: "Hoewel
andere bedrijven al jaren werken met WMS is Heineken als
bedrijf dat aan de horeca levert de eerste die met dit systeem
werkt. We lopen dus voorop in onze branche. Verder toont
de invoering een sterk staaltje van samenwerken tussen de
IT-afdeling BSS en Heineken Brouwerijen." Ramon beaamt dat
en voegt toe: "We zijn samen ook erg onder de indruk van de
loyaliteit van de magazijnmedewerkers. Het is toch niet niks.
Sommigen werkten al twintig jaar op hun eigen manier en
hoewel niet iedereen geloofde in dit systeem, zijn het enthou
siasme en de medewerking vanaf het begin groot geweest!"
ALLE GROOTHANDELS
Binnen een termijn van een half jaar wordt WMS ook bij de
overige groothandels van Heineken doorgevoerd. De vol
gende is Amsterdam. Nu al lopen om beurten collega's uit de
hoofdstad 'stage' in Alkmaar. Daarnaast krijgen de groeps
leiders eerst een theoretische opleiding van vier dagen. Dat
voorkomt straks hopelijk vertraging, denkt Hans. "We hebben
verder geleerd dat we in de opstartfase voldoende mensen
nodig hebben, eventueel uitzendkrachten. We gaan sowieso
niet 'live' als er niet voldoende menscapaciteit is." Ramon en
HET OORDEEL VAN ROLF KERKMAN:
"Een hele revolutie binnen de logistiek van Heineken
Brouwerijen, voor zowel collega's als de leveranciers."
[20] Heineken nl magazine