MEER
PRODUCEREN?
Is het niet beter te
voorspellen hoe groot
de vraag zal zijn?
Dus nu? Nog meer
overuren?
Weten medewerkers
dan wel waar ze aan
toe zijn?
HNS moet dit jaar veel meer bier produceren
dan verwacht. Met name de Amerikaanse
markt schreeuwt om Heineken Premium en
Heineken Light. Hoe heeft HNS die productie
opgevoerd? Kan dat eigenlijk wel als we
tegelijkertijd moeten bezuinigen en afslanken?
We vroegen het aan Joop Knuist, manager
Supply Demand bij HNS in Zoeterwoude.
Nee, helaas niet. De markten bewegen
en bepalen de vraag, wij zorgen dat de
productie aansluit bij die vraag. Het blijft
altijd een soort puzzel. De afgelopen jaren
is de verwachting juist hoger geweest dan
we daadwerkelijk verkochten. Nu was
voor het eerst de verwachting lager.
Het is gewoon heel moeilijk aan te geven.
De upgrading van de Amerikaanse fles
(met Clear Plastic Label) twee jaar terug,
zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan
een hogere vraag. Evenals de zeer
succesvolle introductie van Heineken
Light, die zijn uitstraling heeft op het
moedermerk."
We zoeken vooral naar een flexibele
oplossing voor de lange termijn.
Wij kiezen nu voor een nieuwe colonne
met drie ploegen. Die is in 2008 gereed.
Dan gaan alle colonnes standaard met
drie ploegen werken. Bij een hogere
vraag dan verwacht, kunnen we dan
uitwijken naar het weekend. Ons motto
is: we moeten werken als er vraag is.
Alleen zo kun je flexibel aansluiten bij
een moeilijk te voorspellen markt
vraag. Als je continu met vijf ploegen
werkt, kun je een nóg hogere productie
niet aan. En als de vraag tegenvalt, heb
je veel te veel mankracht ingezet.
Tot de extra colonne klaar is in 2008
werken er in ieder geval twee colonnes
in vijf ploegen."
Van medewerkers vragen we meer
aanpassingsvermogen. Voor hen is dit
niet prettig. Werken in een vijfploegen
dienst is makkelijker voor je bioritme,
je werkt minder uren en krijgt goed
betaald. Werken in een drieploegen
dienst, met opschalen als het druk is,
is minder comfortabel. Maar wel veel
beter voor de productiviteit en de
efficiency. Want als we willen dat HNS
het exportbier blijft leveren, moeten we
voortdurend blijven werken aan lagere
kosten en een hogere productiviteit.
Anders prijzen we onszelf uit de
markt."
IMÊSm
OPROEP
Hr Welke kwestie zou jij wel eens in Vragenvuur aan de orde willen stellen? Beslis mee!
iPr Heikele zaken en dringende vragen zijn welkom bij Heinekennlmagazine@heineken.nl.
...................................................................................................................j
Heineken nl magazine [23]