'Mensen komen hier
om te genieten, hun
verhaal te vertellen,
te lachen en te huilen'
Om zelf te ervaren wat hun klanten elke dag
meemaken, gingen alle medewerkers van de afdeling
Trade Marketing op stage in een supermarkt, een
slijterij of in de horeca. Hun ervaringen.
Trade Marketing-manager Alexander
Koch koos voor de horeca. Hij werkte een
aantal avonden bij een biercafé, daarna
bij een restaurant/grand café, waar hij
de bar runde.
Alexander Koch: "Dressed in black stap ik woensdag rond het
middaguur Juliana's binnen. Een mooi restaurant/grand café
in het centrum van Den Haag. Als de zon schijnt, heeft het
een van de mooiste terrassen van de stad. Maar de zon laat
zich helaas niet zien vandaag. Ik meld me bij bedrijfsleider
Wouter en leg hem nog eens de gedachte achter mijn stage
uit. Eerder liep ik al drie avonden/nachten stage bij biercafé
De Paas, ook in Den Haag. Daarom beweer ik inmiddels rede
lijke horeca-ervaring te hebben. Pure bluf natuurlijk.
De bar wordt mijn toekomstige werkterrein en na een korte
instructie sta ik er vrij snel alleen voor. Juliana's heeft een
goed georganiseerde taakverdeling: bestellingen die aan de
tafels worden opgenomen, worden via een hand-held termi
nal ingevoerd. Deze bestellingen komen automatisch bij de
bar of keuken terecht via bonnetjes die uit een printer rollen.
Die vertellen me wat ik moet maken: koffie, thee, cappuccino,
fris, wijn en - als laatste en op afroep - de bieren, zodat die
met verse schuimkraag op tafel belanden. Zodra een bestel
ling klaarstaat, wordt deze door runners weggebracht naar
de betreffende tafels. Tussen de bedrijven door moet ik de
bar schoonhouden, bijvullen, alle glazen spoelen én natuur
lijk vriendelijk lachen naar de klant; gastvrijheid voor alles!
Best druk zo in je eentje...
Brouwerij- en trade marketing-technisch heeft Juliana's het
goed voor elkaar. Met 2.000 liter Heineken-kelderbier, Brand
als tweede tappils, Heineken Extra Cold mét de in het oog
springende glasvriezer, en Wieckse Witte, Aflligem Blond
en Bruin als speciaalbieren op de tap. Vooral Heineken Xtra
Cold verkoopt erg goed. Wellicht ook omdat het personeel
er nadrukkelijk op wijst. Zo blijkt weer eens het belang van
actieve verkoop. Ook het juist timen van de vraag 'Wilt u nog
iets drinken?' levert zo dertig procent meer drankomzet op.
Het is druk en de uren vliegen voorbij. Mijn kantoorbenen zijn
niet gewend acht uur achter elkaar te staan. Als ik om acht
uur 's avonds klaar ben en mag gaan eten, smaakt het eerste
Extra Cold Heineken-biertje goddelijk.
Na drie dagen geheel zelfstandig achter de bar, voel ik
me een oude rot. Mensen komen hier om te genieten, hun
verhaal te vertellen, te lachen en te huilen. Van de snelle
zakenman tot de vaste klanten. Kortom, hier gebeurt het!
Je ziet en hoort wat de zakelijke aspecten zijn, je ervaart de
praktische (on)mogelijkheden van onze plannen en je proeft
de menselijke kant van de horeca. Deze dagen midden in
ons product doen me waanzinnig goed en leveren weer veel
inspiratie op."
frtrifiwHlSII liffl In
Heineken nl magazine [5]