Van bedieningsman aan de fiessenlijn tot IT-er h 'Ik had het al zeventien jaar naar mijn zin; waarom zou ik uit die vertrouwde omgeving stappen?' fus'cencolonre André's tip KHBHEtHkI Is: consultant Beheer (incident management) bij BSS in Zoeterwoude, sinds november 2005 Hobby's: militaire voertuigen (oldtimers), websites bouwen Opleiding: kok (MBO), typograaf (MBO), VAPRO-B (MBO) Werkt bij Heineken sinds: 1984 Zou nog eens graag: "Willen emigreren naar een warm land. Maar alleen als ik er zeker van ben dat ik me daar alleen kan redden. Dat gevoel heb ik nu nog niet. Misschien na mijn pensioen?" VROEGER "Ik ben in 1984 begonnen als bedienings man aan de fiessenlijn. Zo heette dat toen. Helemaal onder aan de ladder. In de loop der jaren kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en in 2000 was ik c-functionaris van de fustencolonne. Dat houdt in datje verantwoordelijk bent voor de productie binnen je eigen colonne. Verder doorgroeien kon ik niet." DE OMMEZWAAI "Eindjaren '90 werd iedereen in 's-Herto- genbosch gevraagd mee te doen aan een HSK-test waaruit moest blijken of je op een te hoog niveau werkte. Bij mij kwam het tegenovergestelde naar voren: mijn werk- en denkniveau was hoger dan voor mijn functie vereist was. HRM stelde voor mij nog een test te laten doen. Daaruit bleek dat mijn talenten lagen binnen de ICT. Mijn toenmalige bedrijfsleider vond dat ik meteen in actie moest komen. Ik zou me op den duur bij Verpakken gaan vervelen. Maar ik twijfelde: ik had het al zeventien jaar naar mijn zin en waarom zou ik uit die vertrouwde omgeving stappen? Totdat ik werd geattendeerd op een vacature op de PC Support-afdeling in 's-Hertogenbosch. Knutselen aan een computer was altijd mijn hobby geweest, maar ik had geen enkele opleiding in die richting. Heineken wilde me wel een kans geven. Een jaar lang mocht ik op proef meedraaien. Weer begon ik hele maal onderaan. Ik mocht alleen de meest simpele klusjes doen. Dat vond ik wel jammer. Ik wilde dat ze meer vertrouwen in me hadden. Maar het werk ging goed en na een halfjaar was al duidelijk dat ik niet meer naar Verpakken terug zou gaan. Op kosten van Heineken volgde ik cursussen en op dit moment doe ik nog een vervolgstudie op HBO-niveau. Inmid dels zit ik binnen BSS bij Service Manage ment. We zijn verantwoordelijk voor de processen rondom het beheer van ICT." HET VERSCHIL "De mentaliteit op beide locaties is to taal verschillend. In 's-Hertogenbosch is de sfeer informeler, hier veel zakelijker. Alle afspraken worden vastgelegd via de mail en ook nog eens bevestigd. Daar moest ik erg aan wennen. Mijn teamlei der heeft me bij die overstap heel goed begeleid. Hij hielp me ook met mijn persoonlijke ontwikkeling, gaf me zelf vertrouwen. Wanneer ik neigde terug te vallen in mijn oude rol, attendeerde hij me daar op. "Vermijd je 'Verpakken- mentaliteit'," zei hij dan. Waarmee hij bijvoorbeeld bedoelde dat ik niet zomaar om drie uur naar huis kon gaan. Bij Verpakken moest je gewoon weg, want er stond een volgende ploeg klaar om het werk van je over te nemen. Hier werk ik zelfstandig en ben ook nog eens volledig verantwoordelijk voor alles wat ik doe. Ik ben blij dat ik de overstap heb ge maakt. Binnen deze functie zijn er nog veel mogelijkheden om door te groeien. Ik wil me verder bekwamen in Service Management." "Neem een coach, een naaste collega, die je begeleidt en je wegwijs kan maken in de nieuwe omgeving. Het vergemakkelijkt je overstap." Heineken nl magazine [15]

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2006 | | pagina 15