Van
bedieningsman
aan de
fiessenlijn
tot IT-er
h
'Ik had het al
zeventien jaar
naar mijn zin;
waarom zou ik
uit die vertrouwde
omgeving stappen?'
fus'cencolonre
André's tip
KHBHEtHkI
Is:
consultant Beheer (incident management)
bij BSS in Zoeterwoude, sinds november
2005
Hobby's:
militaire voertuigen (oldtimers), websites
bouwen
Opleiding:
kok (MBO), typograaf (MBO), VAPRO-B
(MBO)
Werkt bij Heineken sinds:
1984
Zou nog eens graag:
"Willen emigreren naar een warm land.
Maar alleen als ik er zeker van ben dat ik
me daar alleen kan redden. Dat gevoel
heb ik nu nog niet. Misschien na mijn
pensioen?"
VROEGER
"Ik ben in 1984 begonnen als bedienings
man aan de fiessenlijn. Zo heette dat
toen. Helemaal onder aan de ladder. In
de loop der jaren kreeg ik steeds meer
verantwoordelijkheden en in 2000 was
ik c-functionaris van de fustencolonne.
Dat houdt in datje verantwoordelijk
bent voor de productie binnen je eigen
colonne. Verder doorgroeien kon ik niet."
DE OMMEZWAAI
"Eindjaren '90 werd iedereen in 's-Herto-
genbosch gevraagd mee te doen aan een
HSK-test waaruit moest blijken of je op
een te hoog niveau werkte. Bij mij kwam
het tegenovergestelde naar voren: mijn
werk- en denkniveau was hoger dan voor
mijn functie vereist was. HRM stelde voor
mij nog een test te laten doen. Daaruit
bleek dat mijn talenten lagen binnen de
ICT.
Mijn toenmalige bedrijfsleider vond
dat ik meteen in actie moest komen. Ik
zou me op den duur bij Verpakken gaan
vervelen. Maar ik twijfelde: ik had het al
zeventien jaar naar mijn zin en waarom
zou ik uit die vertrouwde omgeving
stappen? Totdat ik werd geattendeerd op
een vacature op de PC Support-afdeling
in 's-Hertogenbosch. Knutselen aan een
computer was altijd mijn hobby geweest,
maar ik had geen enkele opleiding in
die richting. Heineken wilde me wel een
kans geven. Een jaar lang mocht ik op
proef meedraaien. Weer begon ik hele
maal onderaan. Ik mocht alleen de meest
simpele klusjes doen. Dat vond ik wel
jammer. Ik wilde dat ze meer vertrouwen
in me hadden. Maar het werk ging goed
en na een halfjaar was al duidelijk dat
ik niet meer naar Verpakken terug zou
gaan. Op kosten van Heineken volgde ik
cursussen en op dit moment doe ik nog
een vervolgstudie op HBO-niveau. Inmid
dels zit ik binnen BSS bij Service Manage
ment. We zijn verantwoordelijk voor de
processen rondom het beheer van ICT."
HET VERSCHIL
"De mentaliteit op beide locaties is to
taal verschillend. In 's-Hertogenbosch is
de sfeer informeler, hier veel zakelijker.
Alle afspraken worden vastgelegd via
de mail en ook nog eens bevestigd. Daar
moest ik erg aan wennen. Mijn teamlei
der heeft me bij die overstap heel goed
begeleid. Hij hielp me ook met mijn
persoonlijke ontwikkeling, gaf me zelf
vertrouwen. Wanneer ik neigde terug te
vallen in mijn oude rol, attendeerde hij
me daar op. "Vermijd je 'Verpakken-
mentaliteit'," zei hij dan. Waarmee
hij bijvoorbeeld bedoelde dat ik niet
zomaar om drie uur naar huis kon gaan.
Bij Verpakken moest je gewoon weg,
want er stond een volgende ploeg klaar
om het werk van je over te nemen. Hier
werk ik zelfstandig en ben ook nog eens
volledig verantwoordelijk voor alles wat
ik doe.
Ik ben blij dat ik de overstap heb ge
maakt. Binnen deze functie zijn er nog
veel mogelijkheden om door te groeien.
Ik wil me verder bekwamen in Service
Management."
"Neem een coach, een naaste
collega, die je begeleidt en je wegwijs
kan maken in de nieuwe omgeving.
Het vergemakkelijkt je overstap."
Heineken nl magazine [15]