'Nu al komen er
veel reacties van
medewerkers die
graag op de nieuwe
lijn willen werken'
WAT BETEKENT
DE NIEUWE
TAPVATLIJN VOOR
MEDEWERKERS?
In één keer goed,
gaat dat lukken?
Operators moeten eerst vertrouwd
worden met de nieuwe lijn, vindt
rayonmanager Maarten Koudenburg.
"We willen kijken of we medewerkers een
tijdje mee kunnen laten draaien op de lijn
in 's-HertogenboschZe zullen in drie
ploegen van ieder vier operators per dag
werken. Het werken in de cleanroom
vraagt om een hoog hygiëneniveau. De
blikken zijn steriel als ze bij de lijn
arriveren. In de cleanroom worden ze
opengemaakt, gevuld en zo snel mogelijk
weer gesloten. Besmetting zit in een heel
klein hoekje. Als je een besmet product
naar Amerika stuurt, heb je als bedrijf
een groot probleem, is de machine vuil
en vallen bierresten in zo'n blik of zit
iemand met zijn vingers aan de opening
van een blik, dan kan er besmetting
optreden. Heldere regels en afspraken
zijn belangrijk, maar niet voldoende. We
moeten tijd steken in opleiding en
training. Medewerkers moeten gaan
beseffen waarom je op een Tapvatiijn op
een andere manier werkt. Het leuke is
dat er nu al veel reacties van medewer
kers komen dat ze graag op de nieuwe
lijn willen werken. Die willen weten waar
ze zich moeten aanmelden."
Heineken nl mag azine f 71
Maarten: "We willen straks meteen voluit
kunnen draaien. Vaak start een lijn op en
duurt het drie maanden voor de bedoel
de performance wordt behaald. Deze lijn
gaat vanaf dag één doen wat hij moet
doen."
Gerrit (lacht): "Ik ben benieuwd naar je
antwoord."
Maarten: "Ja. Omdat we nu in de voor
bereidingsfase al niet accepteren dat er
zaken op de lange baan worden gescho
ven. Iedereen denkt er nu al over na. Als
bijvoorbeeld blijkt dat we de operators
naar 's-Hertogenbosch moeten sturen om
de machines te leren kennen, dan gaan
we dat op tijd doen."
DE TAPVATLIJN IN HET KOHT
Aantal operators:
12 (vier per ploeg)
Productiecapaciteit:
500 duizend hectoliter per jaar
Vergeleken met een bottellijn van
flessen is het een vrij compacte lijn.
De nieuwe Tapvatiijn wordt gebouwd
op een tracé waar ruimte is voor een
tweede en een derde lijn. De clean
room beslaat een deel van de lijn. Een
aantal machines zoals de vulmachines,
carbonator activators, palletizers en
traypackers is nieuw voor Heineken.
HET OORDEEL VAN LENA TJON:
Leuk om te weten wat de overwegingen zijn geweest
om in Zoeterwoude een nieuwe Tapvatiijn te bouwen
en wat daar allemaal bij komt kijken.
Maarten Koudenburg