En waarom in
Zoeterwoude?
Waarom die snelle
uitbreiding?
stapjes groeien?
Afrika. Overal slaat het product aan.
Dan is de vraag: hoe sterk geloof je zelf
in dit product? Is Heineken bereid
risico's te nemen? Je moet wel tempo
maken, want de concurrentie komt
onmiddellijk in beweging als een nieuw
product succes heeft."
Gerrit: "Je zou er in 's-Hertogenbosch
wel een tweede lijn naast kunnen
bouwen, maar in Zoeterwoude is
ruimte voor een heel tracé waar we wel
drie van die lijnen kunnen bouwen. Dan
praatje over een heel andere mate van
efficiency."
Gerrit: "Alles is anders. Dit product
is echt uniek. Totaal iets anders dan
de fusten voor de Beertender. Die
lijken voor de consument misschien
op een Tapvat, maar technisch is het
een wereld van verschil. Er zitten heel
veel nieuwe aspecten aan. Heineken
Eind 2005 was het er opeens. Het Tapvat.
Waar Beertender alleen bier tapt als het
vat is aangesloten op een tapinstallatie,
kan het Tapvat het zonder verdere
hulpstukken stellen. De consument heeft
er niets voor nodig behalve een koelkast.
Het Tapvat heeft een ingebouwd 'kool-
zuurpatroon', dat geheel nieuw ontwik
keld is voor deze toepassing en is
daardoor altijd perfect op druk. De
Tapvaten worden sinds de introductie
geproduceerd in 's-Hertogenbosch. Maar
begin dit jaar werd besloten om de
productie uit te breiden met een lijn in
Zoeterwoude.
Gerrit Klein, projectmanager Tapvatlijn:
"De productiecapaciteit in 's-Hertogen-
bosch is 250 duizend hectoliter. Dat is
nu al niet genoeg. Omdat de vraag zo
groot is, zijn we nu zelfs gedwongen de
oorspronkelijke proeflijn in 's-Hertogen-
bosch te gebruiken. En dat terwijl
verwacht was dat we dit jaar genoeg
zouden hebben aan de bestaande
productiecapaciteit. Het oorspronkelijke
idee was om uit te breiden met een
zelfde lijn als in 's-Hertogenbosch.
Maar omdat de vraag zo veel sneller
stijgt dan verwacht, heeft de Raad van
Bestuur besloten dat er een lijn bij moet
komen met een dubbele capaciteit, van
een half miljoen hectoliter per jaar."
Maarten Koudenburg, rayonmanager
Tapvatlijn: "Als je met kleine stapjes
groeit, loopje het risico datje niet zoveel
verkoopt als je zou kunnen. Voor je kunt
gaan 'duwen', dus je product ook in
andere markten promoten, moetje
weten of je aan de vraag kunt voldoen.
Met deze beslissing wordt de rem er af
gehaald in de verschillende markten. Het
Tapvat is nu overal getest. In de VS, Azië,
Heineken nl magazine [5]