Hip: een ijskoud tapbiertje in het café.
En handig: een vers getapt glas,
precies op de plek waar je dat hebben
wilt. We hebben het over Heineken
Extra Koud en de Extreme Draught,
twee nieuwe tapsystemen voor de
horeca. Hoe werken ze? En wat zijn
de ervaringen van ondernemers?
Klanten zijn er in alle soorten en zeker nu de biermarkt
kleiner wordt, is het belangrijk om aan de wensen van de
verschillende doelgroepen tegemoet te komen. Heineken doet
dat onder andere door de introductie van nieuwe tapsystemen
in de horeca. Hetzelfde bier dus, getapt op de manier die
bepaalde consumenten aanspreekt, op specifieke momenten.
Zo is er nu Heineken Extra Koud, een zeer koud biertje, dat
een temperatuur heeft tussen de 0 en 3 graden Celsius. Een
normaal tapbiertje is tussen de 5 en 7 graden Celsius in het
glas. Het extra verfrissende biertje wordt getapt uit een
bevroren tapzuil, de zogenaamde Heineken Iced tap, die
spectaculair van uiterlijk is en dus behoorlijk opvalt in het
café. Het bier wordt bovendien geserveerd in bevroren
glazen; speciaal daarvoor ontwikkelde Heineken een vriezer
die de glazen koelt. Deze nieuwe manier van drinken valt in
de smaak, zo blijkt uit onderzoek. Met name bij mensen die
extra verfrissing zoeken, zoals op een warme avond in een
druk (feest)café of na het sporten. Wie zijn lippen eenmaal
aan een glas extra koud bier heeft gezet, stapt niet snel weer
over op een ander biertje. De ijslaagjes op de glazen en de
spectaculaire tapzuil dragen daaraan bij.
De tweede tapvariant die afgelopen jaar werd getest is de
Extreme Draught oftewel de Ferrari onder de tapinstallaties.
Een bijnaam die je bijna letterlijk kunt nemen, want omdat de
installatie op wieltjes staat verplaatsje hem in een wip van A
naar B. Hij heeft zwenkwielen, een voetrem en is licht genoeg
om gemakkelijk te verrijden. Wat wil een mens nog meer? Bier
dus. Op de mobiele installatie kunnen fusten van twintig liter
worden aangesloten en dat maakt hem geschikt voor kleinere
gezelschappen.
De Extreme Draught wordt medio 2006 geïntroduceerd en is
net zo gemakkelijk in gebruik als de David. Hij wordt automa
tisch afgesteld en de leidingen hoeven niet te worden doorge
spoeld. De installatie is bovendien dusdanig 'strak' dat hij
gemakkelijk kan worden schoongemaakt. De gebruiker van
dit paradepaardje hoeft eigenlijk nog maar met een ding
rekening te houden en dat is dat-ie in de buurt van een
stopcontact moet staan, want er moet natuurlijk wel gekoeld
worden. En dan, kraan open en tappen maar!
Heineken nl magazine [15]