De gespreks
partners
Het afgelopen jaar zijn veel initiatieven genomen om het
Heineken-marktaandeel vast te houden of liever nog te vergroten.
Het kiezen voor een jonger publiek, bijvoorbeeld. En voor de nadruk
op de bierbeleving. En natuurlijk de introductie van het thuistap
systeem. Wat vinden Heineken-medewerkers van deze initiatieven?
Staan ze als één man achter deze keuzes of houden ze hun hart
vast? Vijf collega's schoven aan voor een heerlijk Bière a Table-kerst-
diner in de Heineken Experience en gaven hun mening.
werkt als horecavertegenwoordiger van Vrumona in Helmond
Katja: "Ik voel me veel meer Heineken-ambassadeur dan ik
ooit voor mogelijk had gehouden toen ik deze zomer in dienst
trad. Je vindt bij mij ook echt geen producten van concurren
ten in de koelkast."
Fabiënne (verontwaardigd): "Nee, als Heineken-medewerker
kun je het echt niet maken om niet je eigen product te
serveren!"
is communicatieadviseur bij de brouwerij in 's-Hertogenbosch
is tapper in de Heineken Experience in Amsterdam
Arco: "Ik denk dat Heineken goed is wakker geschud. We
verkeerden altijd in een luxepositie, we waren altijd de
grootste. Maar we moeten er nu hard voor werken om onze
hectoliters te blijven verkopen. Zelfben ik blij dat Heineken
zich momenteel op een wat jonger publiek richt. Want volgens
mij zit daar de toekomst."
Fabiënne: "Ik heb ook de indruk dat Heineken dynamischer is.
En wat ik ook goed vind, is dat het onderscheid tussen de
merken groter is geworden. En dat is ook goed terug te vinden
in de horeca: je voelt het vaak al als je over de drempel stapt
in wat voor zaakje bent."
Katja: "Klopt, een typische Heineken-zaak is makkelijk te
onderscheiden van een Amstel-gelegenheid. En bij ons in het
zuiden heb je veel zaken met dat bourgondische Brand-
gevoel."
Huib: "Ik hoor van sommige horecaondernemers dat ze het
gevoel hebben dat ze te veel opgelegd krijgen van Heineken.
Er kan te weinig, alsof het een gunst is dat ze bepaalde
Heineken-producten mogen verkopen."
Gerrit: "Een bepaalde arrogantie heeft Heineken wel gehad,
ja. Het is goed dat we trots zijn op ons bedrijf, maar we
moeten niet doorschieten."
werkt als operator 03 bij Verpakken in Zoeterwoude
werkt bij Verkooptelefonie bij Heineken Rijnland in Noordwijk
ALS JE BEGINT OVER DE EIGEN HEINEKEN-BELEVING
KOM JE ALS VANZELF OP HET GROENE HART.
Arco: "Vraag het maar aan m'n vrienden of familie: ik ben
enorm trots op Heineken en draag dat aan alle kanten uit. Dat
moet ook, vind ik: als Heineken-medewerker ben je een
belangrijke ambassadeur van Heineken en moetje achter je
product staan. Maar het geldt ook andersom: Heineken moet
ook achter z'n personeel staan."
Huib: "In dat opzicht hebben we best een moeilijke tijd achter
de rug. Bij Verpakken hadden we bijvoorbeeld te maken met
de verplichte operatorsopleidingen, waarbij soms valse
verwachtingen zijn gewekt. Dat heeft het groene hart flink
geraakt. Er waren erg veel negatieve reacties."
Gerrit: "Toch zijn er ook mensen die zich achter dat groene
hart verschuilen: ze willen niet veranderen, gaan niet mee
met nieuwe ontwikkelingen, maar roepen wel dat ze een
groen hart hebben. Maar wat stelt dat groene hart nou
helemaal voor als je veranderingen tegenhoudt?"
Fabiënne: "Het klinkt misschien overdreven, maar ik voel me
echt bevoorrecht dat ik bij Heineken mag werken."
EN DE NADRUK DIE NU OP DE BIERBELEVING WORDT
GELEGD? ZET DAT ZODEN AAN DE DIJK?
Gerrit: "De hele discussie over bierbeleving is niet nieuw.
Vijfentwintig jaar geleden zei meneer Heineken al dat je geen
biertje moet bestellen, maar een Heineken."
Heineken nl magazine [5]