donderdag
vrijdag
SEPT 2005
TPM
TPM staat voor 'Total Productive Manaaement' en is
het wereldwijde efficiencvproqramma van Heineken.
Het is een manier van werken - heel qestructureerd -
die zorqt voor meer betrouwbaarheid en efficiency
van de processen. Kern van TPM is dat de mensen o
de werkvloer zélfde verbeterinqen aanpakken.
SEPT 2005
neerd. Hier pakken ze de zaken heel serieus aan, en dan te
bedenken dat een gemiddelde auto uit 30.000 onderdelen
bestaat!
's Avonds aten we heerlijk in een van de restaurants van het
hotel. Natuurlijk bestelden we Heineken-bier, dat achter de
bar werd getapt. Onze manager Verpakken wilde graag de
Heineken-tap/fust inspecteren en na een vriendelijk gesprek
je met de barchef mocht hij inderdaad een kijkje nemen.
Natuurlijk wisselden ze visitekaartjes uit, dat is een erg
populaire bezigheid in Japan. De installatie stond er visueel
prima bij met Heineken op 15 liter fust. De restaurantchef
was letterlijk tot tranen toe geroerd toen we hem een
Heineken-mok met een windmolen erop gaven als blijk van
waardering.
ook het ideaal van de Verpakken-manager: onbemand kunnen
draaien. Bij doorvragen bleek dat dit experiment nog niet
gelukt is. Ze sturen erg op verliezen: zo worden letterlijk de
uitgestoten lege blikken en het stof van de kartonnen dozen
teruggestuurd naar de leveranciers met het verzoek om dit in
mindering te brengen op de rekening en tegelijkertijd de
oorzaak van dit probleem te elimineren. Suntory is al sinds
1993 bezig met TPM en dat is duidelijk te merken. Met een
grote glimlach en een tevreden gevoel vertrokken we uit
Tonegawa. We hebben te veel gezien om in dit dagboek op te
sommen. Veel zaken bewaren we voor onze collega's op de
brouwerij. Na afloop van het bezoek aten we in een traditio
neel Isakaya restaurant - schoenen uit dus.
22
STORINGSVRIJ DRAAIEN, NAUWELIJKS
VERLIEZEN - DE TPM-HEMEL!
Na Toyota en Kirin kwam nu het hoofdgerecht: Suntory
Brewery in Tonegawa. Uit eerdere bezoeken, o.a. door
CPP C, wisten we al dat dit een brouwerij was die op zeer
hoog niveau opereert. We hadden ons bezoek goed voorbe
reid door van tevoren vragen te stellen. De antwoorden
kwamen per ommegaande terug. De volgende vraag kreeg
een kort maar krachtig antwoord:
Vraag: hoe worden de operators betrokken bij het omlaag
brengen van verliezen? Antwoord: De verliezen terugbrengen
is hun opdracht. Dat is waarvoor ze werken!
We werden heel enthousiast ontvangen, door een aantal
operators - dachten wij. Het bleek echter het management
van de Suntory Brewery te zijn, in witte bedrijfskleding. Na
een aantal presentaties werd het tijd om te doen waar we het
meest benieuwd naar waren: het bezoek aan de afdeling
Verpakken. En wat hier allemaal gebeurde ging ons voorstel
lingvermogen te boven... Alleen al het aantrekken van
veiligheidsschoenen was een heel ritueel. Vervolgens de
schone en droge vloer op om een zeer knap staaltje TPM te
mogen aanschouwen. Deze brouwerij staat op eenzame
hoogte: weinig afval, zeer hygiënisch en de lijnen draaien
storingsvrij door tijdens ons bezoek. Voor de TPM-kenners:
een MTBA van 2,5 uur. De lijnen draaien zo stabiel dat het
gemiddeld 2,5 uur duurt voordat een operator een ingreep
moet doen. Dit heeft veel voordelen: zo gaan de mensen hier
gewoon lunchen terwijl de lijn onbemand doordraait. Dat was
23
NAAR HUIS EN DAN... DE BIERKRAT OP!
Nog een keer vroeg uit de veren, want om 05:30 uur vertrok
de bus naar het vliegveld. We zijn het er allemaal over eens:
de trip is zeer waardevol geweest. Het motto 'Zien is geloven'
was heel toepasselijk bij ons bezoek aan Japan. Wij hebben
met eigen ogen gezien dat het mogelijk is om op hoog niveau
TPM te bedrijven en die ervaring moeten we met onze
collega's in de brouwerij delen! In de komende periode gaan
wij voorbeelden, ideeën en indrukken die we hebben
opgedaan, overbrengen op onze collega's door middel van
bierkratpresentaties. Ook onze collega's in Zoeterwoude
willen we hierbij betrekken.
Heineken nl magazine [13]