'De supermarkten maken elkaar kapot. Enkele ketens zullen zeker sneuvelen' 2003 2004 LINDA ARENDSEN, HOOFDREDACTEUR VAN DISTRIF00D [06] Heineken nl magazine 20 OKTOBER 2003 Albert Heijn start supermarkt oorlog. 12 NOVEMBER 2003 Eerste buurtsuper failliet in het Friese dorp Augustinusga. Door de supermarktoorlog is de omzet gehalveerd. 12 NOVEMBER 2004 Tweede golf supermarktoorlog. Albert Heijn maakt 2000 artikelen goedkoper. 22 DECEMBER 2004 Organisaties zoals de Stichting Natuur en Milieu, LTO Nederland en de Dierenbescherming roepen de supermarkten op om hun prij zenoorlog te staken. De grote, bekende merken ('A-merken' in vaktermen) zijn het grootste slachtoffer van de supermarktoorlog. Hun omzet- percentage daalde van 27,5 tot 25,8 procent. Niet zo vreemd: sommige A-merken worden bij grootgrutters haast tegen de kostprijs weggegeven. Ze verdienen er niks op en dus maken ze er nauwelijks nog reclame voor. Linda: "Albert Heijn wil met de sterk verlaagde prijzen van producten als Douwe Egberts-koffie en Calvé-pindakaas gezinnen aantrekken die eerder bij andere supers boodschappen deden. Gezinnen zorgen immers voor volle winkelkarretjes." Met hun huis merkartikelen hopen de prijsstuntende supermarkten hun omzetverlies weg te poetsen. "Doordat supermarkten voor hun huismerk meer ruimte vrijmaken in het schap, zullen klanten ook eerder voor het huismerk kiezen. En als het moet, passen de supermarkten de verpakkingen zo aan dat die sprekend lijken op die van het concurrerende A-merk", legt Linda uit. "Verder proberen supermarkten verliezen terug te verdienen met bezuinigingen op de backoffice en andere kos- tensaneringen. En zo blijkt die supermarktoorlog toch vooral een broekzak-vestzakverhaal." De Distrifood-hoofdredacteur begrijpt waarom A-merken zoals Heineken zich steeds meer verzetten tegen de prijzen slag van de supermarkten. In de ontwikkeling en positione ring van een A-merk is veel geld gestopt. Daarom is het ook duurder. Arendsen: "En dan gooien supermarkten dat ineens in de ramsj, waardoor een kratje bier de helft goedkoper is dan dezelfde hoeveelheid bier uit een BeerTender-fustje. Dat prijsverschil zal veel consumenten afschrikken, en mis schien moet Heineken straks dat nieuwe product van de markt halen omdat de omzetcijfers tegenvallen. Dan bedenk je je als fabrikant nog wel een keer voordatje weer geld in een nieuw product stopt." Natuurlijk, fabrikanten domineer den jarenlang het schap, en krijgen nu keihard de bal terug. "Vroeger zei Unilever tegen een retailer: jullie mogen alleen die tomatensoep verkopen als je ook dat duurdere smaakje een goede plek geeft", zegt Arendsen. Die tijd is voorbij. Toch hoeft dat niet alleen maar slecht te zijn. "Prijzenoorlogen komen om de zoveel jaar voor. Ze laten zowel de handel als leveranciers kritisch naar hun eigen processen kijken.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken NL Magazine | 2005 | | pagina 6