Lang, lastig en soms beh
via de media van de ge
Maar hoe is dat in de pr
Heineken-CAO tot stand
Hans de Ruiter (directeur P&O HNB) herinnert zie
onderhandelingen bij zijn vorige werkgever nog goed. Dat
was in de Rotterdamse haven. Er werd bij voorkeur 's nachts
onderhandeld en in de pers kwam vooral de hevige strijd
tussen de partijen naar voren. Die CAO-romantiek wordt vaak
ten onrechte overeind gehouden, vindt Hans, die nu ruim
driejaar namens Heineken de onderhandelingen voert. Voor
hem is het toch vooral een 'professionele dialoog'. "Je verrast
elkaar echt niet opeens aan de onderhandelingstafel met
standpunten. Het hele jaar door is er een dialoog gaande. Aan
de CAO-tafel zetje eigenlijk de puntjes op de i. Je bevestigt wat
je in de tijd daarvoor al samen ontwikkeld hebt."
De Heineken-delegatie bereidt de onderhandelingen dan ook
liet 'mathematisch' voor, zo verduidelijkt hij. "We trekken niet
de agenda om vast te gaan stellen wat we in de CAO willen.
Daar ben je continu mee bezig: door bijvoorbeeld in de gaten
te houden wat de trends en ontwikkelingen bij andere grote
ondernemingen zijn. En ook door contact te houden met het
seniormanagement van de verschillende Heineken-vestigin-
gen over wat er in de business speelt."
WENSENLIJST
Voor de FNV, een van de vier bonden waarmee Heineken aan
de CAO-tafel zit, is de voorbereiding vooral een kwestie van
veel overleg. De FNV-kaderleden die bij Heineken werken,
verzamelen het hele jaar door 'materiaal': ze signaleren
Heineken nl magazine [19]
MIM/.II IV lllil