NIET ALLEEN
VOOR IONGEREN
Ik denk dat tot je zestiende je
ouders een grote rol hebben om
aan te geven 'tot hier en niet
verder'. Maar vanaf je zestiende
is het legaal om te drinken en
moetje oud en wijs genoeg zijn
om zelf te kunnen inschatten
waar je grenzen liggen. Zelfben
ik nog nooit te ver gegaan en dat
ben ik niet van plan ook."
"Jongeren zijn zelf verantwoor
delijk voor wat ze drinken en
hoeveel, vind ik. Ouders zijn er
niet altijd bij als er gedronken
wordt, dus het is raar om die de
schuld te geven als iemand te
ver gaat. Wel vind ik dat café
eigenaren soms eerder mogen
ingrijpen, maar ja... dat kost
omzet hè?"
BREDER DRAAGVLAK
DIEDERIK SMIT [17]
MIREILLE HULZEBOS [16]
5 VWO, VADER WERKT ALS
TEAMLEIDER DCS IN ZOETERWOUDE
Heineken vindt verantwoord alcohol
gebruik niet alleen bij jongeren van
belang. Ook drinkers op leeftijd moeten
verantwoord met alcohol omgaan. En
wat Heineken-medewerkers betreft: die
hebben een voorbeeldfunctie.
De regels hiervoor zijn vastgelegd in
het Heineken Alcohol Policy Statement
(HAPS).
Een goede 'ambassadeur' van Heineken:
Drinkt geen alcohol tijdens het werk.
Drinkt geen alcohol als hij nog moet
rijden.
Drinkt niet tijdens sporten.
Dringt niet bij anderen aan om bier of
alcohol te drinken.
Respecteert de culturele normen en
waarden ter plaatse.
Houdt er een gezonde en uitgebalan
ceerde levensstijl op na.
Is een gematigd drinker.
Wijst collega's, die zich niet houden
aan deze principes op hun
verantwoordelijkheid als medewerker
van Heineken.
Maakt alleen reclame of sponsort
evenementen, mits de regels worden
nageleefd die zijn opgesteld door
de Reclame Code Commissie.
Voor medewerkers die meer informatie
willen organiseert Heineken het pro
gramma 'Cool@Work'. Ook verschijnt
binnenkort een Nederlandse versie van
www.enjoyheinekenresponsibly.com.
Heineken nl mag azine [17]
vertelt Ingrid. Volgens de Stiva-directeur zijn de effecten van
deze training duidelijk merkbaar. "Tijdens introductiedagen
wordt veel minder alcohol gedronken.
En studenten komen ook met eigen initiatieven: als ze zien
dat hun medestudent al te veel gedronken heeft, schenken
ze hem geen bier meer, maar melk." Voor dit initiatief werd
Heineken onlangs door het ministerie van Economische Zaken
beloond met een prijs voor 'verantwoord ondernemen'.
Met ideeën zoals de Studentenbeleidsdagen en de voorlich
tingscampagne wil Heineken zich zichtbaarder profileren als
onderneming die oog heeft voor maatschappelijke ontwikke
lingen en bereid is problemen aan te pakken. Met die aanpak
wil Heineken volgens Marjolijn een breder draagvlak creëren
onder de bevolking. "Consumenten verwachten die houding
ook van ons. Ze willen niet alleen maar lekker bier, maar
vinden het ook belangrijk dat de onderneming die dat biertje
brouwt, deugt."
VIERDEJAARS VMBO-ECONOMIE,
VADER IS UNIT-MANAGER VAN HET
DISTRIBUTIECENTRUM IN DRACHTEN