Mijlpaal in het Centraal Magazijn 8 De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Manon van Veenendaal (Verpakken) tst. 7216, Carola Verkerk (BTD/UC/SHE) tst. 6452. Eindredactie: Limona Tekst. Redactieadres: BK 3.37, Z/Wou. Tst. 7074. E-mailadres: Leven in de Brouwerij. BrowseHuis: Nederlandse Organisatie Heineken - Heineken Nederland Supply - Leven in de Brouwerij. De inleverdatum Het volgende nummer van Leven in de Brouwerij verschijnt 31 mei 2005. Teksten en foto's kunnen tot en met vrijdag 20 mei worden ingeleverd. Dinsdag 12 april was een bijzondere dag in het Centraal Magazijn in Zoeterwoude. De voorraadwaarde was op die dag namelijk onder de 5 miljoen gezakt! Om te begrij pen hoe uniek dat is, moeten we er iets meer over uitleggen. Saneren De voorraadwaarde is in de loop van de jaren alleen maar toegenomen. Meer colonnes met meer inspectie en controle- apparatuur en meer verpakkingsvormen. Maar ook installaties die uitgerust worden met nieuwe kleppen en pompen, want bij projecten wordt meestal de laatste stand van zaken in de techniek gemonteerd. Deze ontwikkelingen leiden tot steeds meer reservedelen. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets weg, maar dan is het lastig te bepalen hoe 'uniek' de reservedelen van een installatie zijn. Zo wordt nu nog steeds een aantal reservedelen van de etiketteer machine van colonne 4 (acht jaar geleden is colonne 4 gesloopt) gebruikt in andere colonnes. Kortom: saneren is lastig en er komen steeds nieuwe artikelen bij. Werkgroep Artikelmanagement Het resultaat was dat de voorraadwaarde langzaam opliep en vorig jaar februari bijna 6 miljoen bedroeg. Er ligt dus 6 miljoen in het magazijn om risico's van stil stand af te dekken. Jaarlijks wordt hiervan ongeveer de helft daadwerkelijk afgeno men. De vraag was dus: kan dat niet minder? De werkgroep Artikelmanagement heeft vorig jaar veel artikelgroepen door gelicht en voorstellen gedaan om artikelen te saneren en de parameters van de voor raden aan te passen. Dat laatste punt bleek een heel belangrijk onderwerp, want als de artikelmanager besluit dat een onderdeel veel risico voor de installatiebeschikbaar heid heeft, dan voert hij dat in. Maar als hij dan ook vindt dat er twee moeten liggen, verdubbelt de magazijnvoorraad alleen om het risico van misgrijpen tijdens de bestel tijd of de reparatieduur af te dekken. In een gunstig geval duurt dat maar een paar dagen. Hiermee willen we niet aangeven dat de voorraad kan worden gehalveerd. Dat is te kort door de bocht. Misgrijpen Alle artikelmanagers hebben onze voor stellen grotendeels goedgekeurd en daarmee is de voorraadwaarde langzaam gaan dalen. Voor het misgrijpen hebben wij in het magazijn al enige tijd de proce dure 'Nee verkoop', waarmee de klant kan aangeven of hij heeft misgegrepen. Als die procedure wordt gevolgd, krijgen we een goed beeld of de aangepaste parameters niet tot extra stilstand leiden. De handels artikelen zijn een tweede belangrijke groep. Ook hier zijn voorstellen voor de artikelmanagers gemaakt en door hen goedgekeurd. Beide maatregelen hebben uiteindelijk geleid tot een dalende voor raad. Daar hebben we in het Centraal Magazijn natuurlijk wel even bij stil gestaan. Overigens hebben we nog niet alle artikelen gescreend, dus kan er nog meer worden bespaard. Of dat tot een nog lagere voorraadwaarde leidt is twijfelach tig. De reservedelen voor de fridge pack, de nieuwe etiketteermachines, de nieuwe GVM en de nieuwe generatie besturingsap- paratuur komen er ook aan. TPM-filosofie Op dit moment zijn we ook bezig met het project 'vergroten van de grijpvoorraad'. De bedoeling hiervan is de grijpvoorraad uit te breiden met veelgebruikte goedkope artikelen, zowel mechanisch als elektrisch. Dat past ook in de TPM-filosofie. 'Uit de grijpvoorraad' betekent: geen bon maken. Dus in geval van storing snel terug naar de machine, die daardoor korter stilstaat. Over een paar weken meer over dit project. Werkgroep Artikelmanagement: Jaap Kaan, Frans Loeber, Aad van Gent en Jaap de Boer Woensdag 18 mei Kipspies, groentenmacedoine, witte rijst Donderdag 19 mei Kalfsgehaktbal, andijvie, gekookte aardappelen Vrijdag 20 mei Halve kip, appelmoes, Steakhouse frietjes Zaterdag 21 mei Gefrituurde mosselen, tartaarsaus Zondag 22 mei Boerenomelet kaassaus, broccoli, aardappelkroketten Maandag 23 mei Hongaarse schnitzel, gemengde groenten, pasta Dinsdag 24 mei Zalmmoot met dillesaus, spinazie, gekookte krieltjes Woensdag 25 mei Nasi goreng Speciaal Donderdag 26 mei Spaghetti Bolognaise, bologna salade, ciabatta Vrijdag 27 mei Calamaris, Tierra del Fuego salade, frietjes Zaterdag 28 mei Kip Bonne Femme Zondag 29 mei Karbonade, sperzieboontjes, gekookte aardappelen Maandag 30 mei Kip in pepersaus, bloemkool, Pommes Dinsdag 31 mei Spaghettischotel, komkommersalade, geraspte kaas

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2005 | | pagina 8