Mijlpaal in het Centraal Magazijn
8
De redactie: Karin Jansen (Brouwen) tst. 6321, Manon van Veenendaal
(Verpakken) tst. 7216, Carola Verkerk (BTD/UC/SHE) tst. 6452.
Eindredactie: Limona Tekst.
Redactieadres: BK 3.37, Z/Wou. Tst. 7074.
E-mailadres: Leven in de Brouwerij.
BrowseHuis: Nederlandse Organisatie Heineken - Heineken
Nederland Supply - Leven in de Brouwerij.
De inleverdatum Het volgende nummer van Leven in de Brouwerij
verschijnt 31 mei 2005. Teksten en foto's kunnen tot en met vrijdag
20 mei worden ingeleverd.
Dinsdag 12 april was een bijzondere dag in
het Centraal Magazijn in Zoeterwoude. De
voorraadwaarde was op die dag namelijk
onder de 5 miljoen gezakt! Om te begrij
pen hoe uniek dat is, moeten we er iets
meer over uitleggen.
Saneren
De voorraadwaarde is in de loop van de
jaren alleen maar toegenomen. Meer
colonnes met meer inspectie en controle-
apparatuur en meer verpakkingsvormen.
Maar ook installaties die uitgerust worden
met nieuwe kleppen en pompen, want bij
projecten wordt meestal de laatste stand
van zaken in de techniek gemonteerd. Deze
ontwikkelingen leiden tot steeds meer
reservedelen. Natuurlijk gaat er ook wel
eens iets weg, maar dan is het lastig te
bepalen hoe 'uniek' de reservedelen van
een installatie zijn. Zo wordt nu nog steeds
een aantal reservedelen van de etiketteer
machine van colonne 4 (acht jaar geleden
is colonne 4 gesloopt) gebruikt in andere
colonnes. Kortom: saneren is lastig en er
komen steeds nieuwe artikelen bij.
Werkgroep Artikelmanagement
Het resultaat was dat de voorraadwaarde
langzaam opliep en vorig jaar februari
bijna 6 miljoen bedroeg. Er ligt dus 6
miljoen in het magazijn om risico's van stil
stand af te dekken. Jaarlijks wordt hiervan
ongeveer de helft daadwerkelijk afgeno
men. De vraag was dus: kan dat niet
minder? De werkgroep Artikelmanagement
heeft vorig jaar veel artikelgroepen door
gelicht en voorstellen gedaan om artikelen
te saneren en de parameters van de voor
raden aan te passen. Dat laatste punt bleek
een heel belangrijk onderwerp, want als de
artikelmanager besluit dat een onderdeel
veel risico voor de installatiebeschikbaar
heid heeft, dan voert hij dat in. Maar als hij
dan ook vindt dat er twee moeten liggen,
verdubbelt de magazijnvoorraad alleen om
het risico van misgrijpen tijdens de bestel
tijd of de reparatieduur af te dekken. In
een gunstig geval duurt dat maar een paar
dagen. Hiermee willen we niet aangeven
dat de voorraad kan worden gehalveerd.
Dat is te kort door de bocht.
Misgrijpen
Alle artikelmanagers hebben onze voor
stellen grotendeels goedgekeurd en
daarmee is de voorraadwaarde langzaam
gaan dalen. Voor het misgrijpen hebben
wij in het magazijn al enige tijd de proce
dure 'Nee verkoop', waarmee de klant kan
aangeven of hij heeft misgegrepen. Als die
procedure wordt gevolgd, krijgen we een
goed beeld of de aangepaste parameters
niet tot extra stilstand leiden. De handels
artikelen zijn een tweede belangrijke
groep. Ook hier zijn voorstellen voor de
artikelmanagers gemaakt en door hen
goedgekeurd. Beide maatregelen hebben
uiteindelijk geleid tot een dalende voor
raad. Daar hebben we in het Centraal
Magazijn natuurlijk wel even bij stil
gestaan. Overigens hebben we nog niet
alle artikelen gescreend, dus kan er nog
meer worden bespaard. Of dat tot een nog
lagere voorraadwaarde leidt is twijfelach
tig. De reservedelen voor de fridge pack,
de nieuwe etiketteermachines, de nieuwe
GVM en de nieuwe generatie besturingsap-
paratuur komen er ook aan.
TPM-filosofie
Op dit moment zijn we ook bezig met het
project 'vergroten van de grijpvoorraad'.
De bedoeling hiervan is de grijpvoorraad
uit te breiden met veelgebruikte goedkope
artikelen, zowel mechanisch als elektrisch.
Dat past ook in de TPM-filosofie. 'Uit de
grijpvoorraad' betekent: geen bon maken.
Dus in geval van storing snel terug naar de
machine, die daardoor korter stilstaat.
Over een paar weken meer over dit
project.
Werkgroep Artikelmanagement:
Jaap Kaan, Frans Loeber,
Aad van Gent en Jaap de Boer
Woensdag
18
mei
Kipspies, groentenmacedoine, witte rijst
Donderdag
19
mei
Kalfsgehaktbal, andijvie, gekookte aardappelen
Vrijdag
20
mei
Halve kip, appelmoes, Steakhouse frietjes
Zaterdag
21
mei
Gefrituurde mosselen, tartaarsaus
Zondag
22
mei
Boerenomelet kaassaus, broccoli, aardappelkroketten
Maandag
23
mei
Hongaarse schnitzel, gemengde groenten, pasta
Dinsdag
24
mei
Zalmmoot met dillesaus, spinazie, gekookte krieltjes
Woensdag
25
mei
Nasi goreng Speciaal
Donderdag
26
mei
Spaghetti Bolognaise, bologna salade, ciabatta
Vrijdag
27
mei
Calamaris, Tierra del Fuego salade, frietjes
Zaterdag
28
mei
Kip Bonne Femme
Zondag
29
mei
Karbonade, sperzieboontjes, gekookte aardappelen
Maandag
30
mei
Kip in pepersaus, bloemkool, Pommes
Dinsdag
31
mei
Spaghettischotel, komkommersalade, geraspte kaas