Voorkom schuim op AWZI
Heineken
Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Maandag
Dinsdag
23 februari
24 februari
25 februari
26 februari
27 februari
28 februari
1 maart
2 maart
3 maart
4 maart
5 maart
6 maart
7 maart
8 maart
Een goed werkende afvalwaterzuivering is
ieders verantwoordelijkheid. Voordat wij
afvalwater lozen op het riool zuiveren wij
het eerst. Daarvoor hebben we de afvalwa
terzuivering. In het najaar van 2004 heeft
de zuivering te kampen gehad met veel
schuimproblemen. Vanaf september ver
scheen er een schuimlaag op de carrousels.
Niet schadelijk, wel lastig, want als het gaat
waaien verspreidt het schuim zich over het
terrein. Bovendien houdt het schuim de
warmte van het water vast terwijl je dat wilt
afkoelen voordatje het op het riool loost.
Halverwege september leek het er op dat
het minder werd en werd de link gelegd
met eiwitlozingen (bostelproef). Dat was
echter van korte duur. Eind september werd
besloten het schuim mechanisch te gaan
verwijderen. Nog geen week na dat besluit
begon ook de kwaliteit van het gezuiverde
water te verslechteren ook daaraan hangen
kwaliteitseisen van het Hoogheemraad
schap. Dan ontstaan dus twee problemen:
Nederland Supply
hoe verwijder je het schuim en hoe kom je
erachter wat de bron is?
Aanpak bron
We ontdekten in het schuim veel 'draadvor-
mers' (bepaald type organisme). Van
bepaalde draadvormers is bekend dat zij
schuim veroorzaken maar deze hoorden
daar niet bij. Misschien was het een nieuwe
variant? Het proces werd vervolgens afge
stemd op bestrijding van deze organismen,
maar er werd ook nog verder gezocht.
Verbruiken van allerlei middelen (soort en
hoeveelheid) op de brouwerij lieten geen
toename zien. Wel was al geconstateerd dat
één van de vetvangers (colonne 2 en 3) vol
zat met een witte substantie. Deze hebben
we leeg laten zuigen en opnieuw in bedrijf
genomen. Begin november werd - met
behulp van TNO - aangetoond, dat het influ
ent (het afvalwater van de brouwerij) de
oorzaak was. Verder 'inzoomend' kwamen
de vetvangers van gebouw 1 en gebouw 2
als bron naar voren. Inmiddels was ook een
verhoogd olieverbruik op colonne 5 geredu
ceerd. Nadat de vetvangers waren leegge
zogen werd het effect zeer snel zichtbaar.
Afvoeren schuim
Het lijkt simpel, maar verzin maar eens iets
om zo'n dikke laag schuim - die vrijwel niet
beweegt - af te voeren. Veel mogelijkheden
zijn uitgeprobeerd en uiteindelijk is een
goede methode ontwikkeld. Mede dankzij
de inzet van een aantal die zonder opgeven
bleven werken aan de oplossing van het
probleem. Het blijkt wel dat mensen in de
brouwerij zich niet altijd realiseren wat de
impact van sommige acties op de AWZI kan
zijn. Een dringend verzoek dan ook aan
iedereen om ongewone gebeurtenissen
altijd te melden, zelfs als ze 'klein' zijn. Een
goed werkende afvalwaterzuivering is
eenieders verantwoordelijkheid.
WimSchaap
Procestechnoloog afdeling Energie
Stamppot zuurkool met runderrookworst, spekjes en jus
Ajam pangang, gebakken rijst met atjar/kroepoek en gebakken ei
Gefrituurde mossellen met tartaarsaus, rauwkost en Wedges American
Halve kip met vlaamse friet, worteltjes/doperwten en frietsaus
2 Enchiladas met witte koolsalade en witte rijst
Holsteiner schnitzel, champignonsaus, spercieboontjes met gebakken aardappelschijfjes
Lasagna Bolognese met Italiaanse salade
Hutspot, sucadelapje met spekjes en jus
Bami Goreng, drumstick met atjar/kroepoek, gebakken ei en pindasaus
Gebakken kibbeling met ravigottesaus, rauwkost en Rosti Rounds
Broodje hamburger met patat en frietsaus
2 Kipschnitzels, mayonaise, curry en uitjes met appelmoes en Pommes Duchesse
Kip Kerrie, Sombrero met witte Rijst
Tartaartje met gebakken uiringen, mayonaise, cordiale melange en gebakken aardappelschijfjes