Voorkom schuim op AWZI Heineken Leven in de Brouwerij - Nieuwsblad voor de Brouwerij Zoeterwoude Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag 23 februari 24 februari 25 februari 26 februari 27 februari 28 februari 1 maart 2 maart 3 maart 4 maart 5 maart 6 maart 7 maart 8 maart Een goed werkende afvalwaterzuivering is ieders verantwoordelijkheid. Voordat wij afvalwater lozen op het riool zuiveren wij het eerst. Daarvoor hebben we de afvalwa terzuivering. In het najaar van 2004 heeft de zuivering te kampen gehad met veel schuimproblemen. Vanaf september ver scheen er een schuimlaag op de carrousels. Niet schadelijk, wel lastig, want als het gaat waaien verspreidt het schuim zich over het terrein. Bovendien houdt het schuim de warmte van het water vast terwijl je dat wilt afkoelen voordatje het op het riool loost. Halverwege september leek het er op dat het minder werd en werd de link gelegd met eiwitlozingen (bostelproef). Dat was echter van korte duur. Eind september werd besloten het schuim mechanisch te gaan verwijderen. Nog geen week na dat besluit begon ook de kwaliteit van het gezuiverde water te verslechteren ook daaraan hangen kwaliteitseisen van het Hoogheemraad schap. Dan ontstaan dus twee problemen: Nederland Supply hoe verwijder je het schuim en hoe kom je erachter wat de bron is? Aanpak bron We ontdekten in het schuim veel 'draadvor- mers' (bepaald type organisme). Van bepaalde draadvormers is bekend dat zij schuim veroorzaken maar deze hoorden daar niet bij. Misschien was het een nieuwe variant? Het proces werd vervolgens afge stemd op bestrijding van deze organismen, maar er werd ook nog verder gezocht. Verbruiken van allerlei middelen (soort en hoeveelheid) op de brouwerij lieten geen toename zien. Wel was al geconstateerd dat één van de vetvangers (colonne 2 en 3) vol zat met een witte substantie. Deze hebben we leeg laten zuigen en opnieuw in bedrijf genomen. Begin november werd - met behulp van TNO - aangetoond, dat het influ ent (het afvalwater van de brouwerij) de oorzaak was. Verder 'inzoomend' kwamen de vetvangers van gebouw 1 en gebouw 2 als bron naar voren. Inmiddels was ook een verhoogd olieverbruik op colonne 5 geredu ceerd. Nadat de vetvangers waren leegge zogen werd het effect zeer snel zichtbaar. Afvoeren schuim Het lijkt simpel, maar verzin maar eens iets om zo'n dikke laag schuim - die vrijwel niet beweegt - af te voeren. Veel mogelijkheden zijn uitgeprobeerd en uiteindelijk is een goede methode ontwikkeld. Mede dankzij de inzet van een aantal die zonder opgeven bleven werken aan de oplossing van het probleem. Het blijkt wel dat mensen in de brouwerij zich niet altijd realiseren wat de impact van sommige acties op de AWZI kan zijn. Een dringend verzoek dan ook aan iedereen om ongewone gebeurtenissen altijd te melden, zelfs als ze 'klein' zijn. Een goed werkende afvalwaterzuivering is eenieders verantwoordelijkheid. WimSchaap Procestechnoloog afdeling Energie Stamppot zuurkool met runderrookworst, spekjes en jus Ajam pangang, gebakken rijst met atjar/kroepoek en gebakken ei Gefrituurde mossellen met tartaarsaus, rauwkost en Wedges American Halve kip met vlaamse friet, worteltjes/doperwten en frietsaus 2 Enchiladas met witte koolsalade en witte rijst Holsteiner schnitzel, champignonsaus, spercieboontjes met gebakken aardappelschijfjes Lasagna Bolognese met Italiaanse salade Hutspot, sucadelapje met spekjes en jus Bami Goreng, drumstick met atjar/kroepoek, gebakken ei en pindasaus Gebakken kibbeling met ravigottesaus, rauwkost en Rosti Rounds Broodje hamburger met patat en frietsaus 2 Kipschnitzels, mayonaise, curry en uitjes met appelmoes en Pommes Duchesse Kip Kerrie, Sombrero met witte Rijst Tartaartje met gebakken uiringen, mayonaise, cordiale melange en gebakken aardappelschijfjes

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Heineken - Leven in de Brouwerij | 2005 | | pagina 7